Več tisoč protestnikov na ulicah Zimbabveja

Protivladni protestniki so se ob spremstvu posebnih enot oborožene policije podali na ulice.
Fotografija: Protestniki v prestolnici Zimbabveja Harare. FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi/Ap
Odpri galerijo
Protestniki v prestolnici Zimbabveja Harare. FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi/Ap

Na tisoče protestnikov se je danes zbralo na ulicah prestolnice Zimbabveja, kjer ostro nasprotujejo ekonomski krizi, s katero se sooča država ter »koktejlu laži« nove vlade, poroča tiskovna agencija AP. Predsednik Emmerson Mnangagwa se namreč sooča z naraščajočim nestrinjanjem državljanov, ki tudi leto po tem, ko je na čelu države zamenjal dolgoletnega voditelja Roberta Mugabeja, nasprotujejo njegovemu imenovanju. Današnji shod je največji politični protest v državi po protestih, ki so sledili predsedniškim volitvam poleti. Takrat je zaradi izgredov umrlo šest ljudi. 

Proteste je odobrila policija, organiziralo pa jih je glavno opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC). Menijo namreč, da so neupravičeno izgubili na julijskih volitvah ter pravico iščejo tudi na ustavnem sodišču.

Protestniki v prestolnici Zimbabveja Harare. FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi/Ap
Protestniki v prestolnici Zimbabveja Harare. FOTO: Tsvangirayi Mukwazhi/Ap


Mnangagwa je kljub obljubam o zagonu ekonomije naletel na ogromno neodobravanje, saj je vlada sprejela dvoodstotni davek na elektronske transakcije, ki predstavljajo pomemben del vsakdana prebivalcev. Država se prav tako sooča z najvišjo ravnjo inflacije od leta 2009 ter visokim nivojem brezposelnosti.

Glavni opozicijski vodja Nelson Chamisa je na v govoru na današnjem protestu poudaril, da se bo stanje v državi le stopnjevalo, v kolikor se politična kriza ne bo ustrezno razrešila. Poudaril je pomen dialoga ter pojasnil, da niso pričakovali trenutnih razmer, ko so se združili, da so odstranili Muganeja. Kljub nasprotovanju trenutni politiki je zagotovil, da se proti Mnangagwi ne bodo borili z orožjem, saj vanj ne verjamejo. 
 

Komentarji: