Velika preobrazba nekdanjega šampiona

Imran Kan, novi predsednik pakistanske vlade.
Fotografija: Imran Kan, novi vladar Pakistana.
FOTO REUTERS
Odpri galerijo
Imran Kan, novi vladar Pakistana. FOTO REUTERS

Leta 1992 je bil Imran Kan star 40 let. Njegova športna kariera, med katero se je v zgodovino kriketa zapisal kot eden najboljših igralcev te v Pakistanu neskončno priljubljene igre, se je bližala koncu. Kan, tedaj velik zvezdnik tako v Pakistanu kot v Veliki Britaniji, kjer je svoje elitno izobraževanje s študijem ekonomije in filozofije zaključil na Oxfordu in igral in obenem s palico za kriket udarjal pri najbolj prestižnih moštvih, je zaradi svoje prepoznavnosti in javnega političnega angažmaja že tedaj dobil ponudbe, da na tak ali drugačen način vstopi v izjemno kompleksno pakistansko politično življenje.

A pred seboj je imel še eno veliko nalogo. Že v mladosti se je namreč zaobljubil, da bo pakistansko reprezentanco v kriketu kot kapetan popeljal do naslova svetovnih prvakov. To mu je leta 1992 tudi uspelo. Pakistan, tedaj eno najbolj revnih držav na svetu, je zajela evforija, postavni Imran pa je v londonskih nočnih klubih dodobra unovčil svoj super-plejbojski status. Svet mu je ležal pred nogami. Nočno življenje je vzelo svoj davek, zato je Imran na hitro zaključil svojo športno pot. Leta 1995 se je poročil z Jemimo Goldsmith, hčerko tedaj najbolj bogatega Britanca in najbolj tesno prijateljico princese Diana. Kan je vstopil v visoke kroge, Jemima, judinja, pa je prestopila v islam. Postala sta eden najbolj znanih parov na svetu.

Kan – letnik 1952 – bi lahko živel eskapistično življenje britanske aristokracije. A odločil se je drugače. Začela se je njegova osebnostna, vrednostna, politična in tudi »stilistična« preobrazba z resnimi nastavki bipolarnosti – tako resnimi, da mu danes, ko je tik pred tem, da prevzame vodenje 200-milijonske jedrske države, resni politični analitiki preprosto ne morejo ne verjeti ne zaupati. Kan je – dobesedno čez noč – nočne klube zamenjal za mošeje. Boj za enakovrednost spolov je zamenjal z vulgarnim šovinizmom. Javne nastope proti pakistanski vojski, državi v državi, je »zamenjal« s tesnim sodelovanjem z generali in tudi zloglasno varnostno-obveščevalno službo ISI. Nekoč zahodni agent je postal javni zaveznik pakistanske podružnice talibov. Od Velike Britanije in Združenih držav se je obrnil h Kitajski in Savdski Arabiji.   Oblačila iz prestižnih londonskih butikov je zamenjal za beli shalwar kameez, »uniformo« pakistanskih moških.

Leta 1996 je ustanovil politično stranko PTI (Tehreek-e-Insaf oziroma Gibanje za pravico), s katero pa vse do leta 2013, ko je slavil zmago v eni najbolj pomembnih pakistanskih provinc, ni imel preveč uspeha. Dokončni preboj mu je uspel šele prejšnji teden, ko je PTI na težko pričakovanih parlamentarnih volitvah osvojila 110 od 272 sedežev v pakistanskem parlamentu. Kljub temu, da se bo moral Imran Kan povezati vsaj z dvema manjšima strankama in nekaj neodvisnimi kandidati, je že nekaj dni po volitvah jasno, da bo – seveda v tesnem sodelovanju z generali, njegovimi »zaščitniki« – v roke dobil praktično absolutno oblast. To skoraj gotovo ne bi bilo mogoče, če se ne bi po zaslugi razkritij iz Panamskih dokumentov o sistematizirani korupciji sredi predvolilne kampanje za zapahi znašel (nekdanji) predsednik vlade Navaz Šarif iz vrsto let najmočnejše stranke PML-N (Pakistanske muslimanska liga – N), ki ga je sodišče obsodilo na deset let zaporne kazni.    

Imran Kan, ki je v predvolilni kampanji nastopal agresivno in izključevalno, namesto vsebine pa je udrihal s populističnimi puhlicami, zaradi česar se ga je v pakistanskih medijih prijel vzdevek »Donald Kan«, je v svojem prvem govoru po volilni zmagi uporabil pomirjevalne tone in pozval k enotnosti.

Težko mu je bilo in težko mu bo – verjeti.  

Komentarji: