Za nemške hekerske napade osumljen dvajsetletnik iz Hessna, ki še živi pri starših

Osumljenec je menda deloval sam. S kibernetskim vdorom se je dokopal do osebnih in drugih podatkov na stotine politikov in javnih osebnosti.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Berlin – Le nekaj dni po odmevnem hekerskem napadu na osebne podatke in dokumente več sto politikov nemških parlamentarnih strank z izjemo Alternative za Nemčijo imajo nemški kriminalisti zdaj osumljenca za to dejanje. V preiskovalnem zaporu je dvajsetletnik iz Hessna, ki je menda deloval sam, pa čeprav so ob izbruhu afere mnogi v Nemčiji najprej pomislili na ruske ali kitajske obveščevalne službe. 

Mladenič še hodi v šolo in živi pri starših, akcije pa se je po lastnih besedah lotil zaradi jeze nad izjavami prizadetih politikov, novinarjev in nekaterih drugih javnih osebnosti, so sporočili pri nemškem zveznem kriminalnem uradu. Dejanje je priznal in sodeluje s preiskavo, zaradi majhne verjetnosti bega tudi ni več priprt. Ni izučen računalničar, s tem se ukvarja le v prostem času, a kot mnogi mladi ljudje zelo prizadevno – dovolj, da je nekaj mesecev vlekel za nos tako svoje žrtve kot pristojne službe.

Nemška vlada in varnostni organi so šele prejšnji četrtek zaznali večmesečno objavljanje povezav z osebnimi podatki številnih politikov s kanclerko Angelo Merkel in predsednikom države Frank-Walterjem Steinmeierjem vred na nekem tviterskem računu. Kot je v petek prva poročala nemška radiotelevizija RBB, so se naslovi, telefonske številke, bančne kartice in celo osebno dopisovanje številnih pomembnih politikov iz vlade, bundestaga in dežel, pa tudi televizijskih osebnosti, novinarjev in celo glasbenih skupin, v začetku decembra znašli na tviterskem naslovu »Begriffe wie Security Researching, Künstler, Satire und Ironie« s 17.000 sledilci.

V adventnem slogu so bile vsak dan dodane nove povezave do podatkov na anonimnih spletnih straneh, zato so morale nemške službe za spletno in drugo varnost v zadnjih dneh poslušati številne očitke na račun poznega odkritja hekerskih napadov.

Komentarji: