Drugi proces razrešitve Donalda Trumpa

Časa za obtožbo v senatu ne bo, demokratski tožilci pa upajo na konec politične kariere republikanskega predsednika.
Fotografija: Končno zadostno zastraženi ameriški kongres pretresajo politični prepiri. FOTO. Joshua Roberts/Reuters
Odpri galerijo
Končno zadostno zastraženi ameriški kongres pretresajo politični prepiri. FOTO. Joshua Roberts/Reuters

Washington – Demokratsko nadzorovani predstavniški dom ameriškega kongresa je sprožil še en proces razrešitve proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu, tokrat z obtožbo hujskanja k vstaji ob vdoru njegovih privržencev v kongres 6. januarja. Šokantna dogajanja so za seboj pustila pet mrtvih in ogrozila življenja kongresnikov, ki so tedaj potrjevali elektorsko zmago novega demokratskega predsednika Joeja Bidna. Množico, katere deli so marširali na Kapitolski grič, je v prestolnico Washington povabil Trump.

Republikanski predsednik pravi, da je pozival le k miroljubnemu uporu, tako kot pri prvi obtožnici proti njemu zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o demokratskih politikih, ki ga je republikanski senat februarja zaključil z oprostitvijo. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in njeni kolegi pa tudi tokrat ne morejo računati na dejanski Trumpov izgon iz Bele hiše. Za to ne bo časa, saj se mu mandat izteče čez teden dni, senat, ki bi ga moral obsoditi, pa bo znova začel zasedati le dan pred tem.

Predsednik Donald Trump v torek pred Belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Predsednik Donald Trump v torek pred Belo hišo. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


Republikanski podpredsednik Mike Pence je pred tem zavrnil razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja predsedniških dolžnosti, kot bi mu skupaj z večino najvišjih uradnikov administracije dovoljeval 25. amandma k ustavi. Največje vprašanje drugega impeachmenta bo zato, koliko republikanskih kongresnikov se bo tokrat odločilo nastopiti proti svojemu predsedniku. To je že naznanila vsaj predstavnica Wyominga Liz Cheney, hčerka nekdanjega podpredsednika v republikanski vladi Georgea W. Busha Dicka Cheneyja.

Za Liz Cheney je Trump zagrešil največjo izdajo predsedniškega položaja in ustave v ameriški zgodovini. Demokratski govorniki so dodajali, da tako nevarnega politika niti eno minuto ni mogoče pustiti na njegovem položaju. Republikanski predstavnik iz Oklahome Tim Cole, ki je tudi obsodil nasilna dogajanja, pa je namesto procesa razreševanja predlagal nadstrankarsko komisijo za ugotovitev, kaj natančno se je zgodilo.

Nekaj tistih, ki so 6.januarja vdrli v kongres. FOTO: Mike Theiler/Reuters
Nekaj tistih, ki so 6.januarja vdrli v kongres. FOTO: Mike Theiler/Reuters


Demokrat Al Green iz Teksasa je na robu joka prosil za celjenje ran, verjame, da so hudo prizadeti tudi mnogi na republikanski strani. In res je tudi republikanski predstavnik Misurija Jason Smith opomnil na  35-letno vojaško veteranko Ashli Babbitt, ki je pod policijskim strelom umrla le nekaj metrov stran: »To je ljudska hiša, naj deluje za ljudi, ljudje so prizadeti!« Republikanski govorniki pa so opozarjali tudi na dvomljivost tako pospešenega obsojanja ali kot  kongresnica iz Južne Karoline Nancy Mace na druge nemire v minulih devetih mesecih. Te so pogosto zakrivili skrajno levičarski uporniki proti ameriškemu sistemu.

Razprava se je kmalu osredotočila na novembrske predsedniške volitve, zaradi katerih je Trump množice svojih privržencev minulo sredo tudi povabil v prestolnico. Številni republikanski volivci še vedno verjamejo, da so jim bile volitve ukradene, demokrati pa so v kongresu spominjali, da so sami pred štirimi leti kljub dvomom sprejeli zmago Donalda Trumpa.  Nekateri republikanci se tem niso soglašali in so spomnili na prvi demokratski poskus njegove razrešitve ter preiskavo o domnevnem sodelovanju z ruskim spodkopavanjem volitev pred njo. Posebni tožilec Robert Mueller tega ni mogel dokazati.

Nekateri konservativni kongresniki so dogodke izpred tedna dni razglasili za anarhijo ter predlagali kazen za tiste, ki so krivi nasilja, proces predsednikove razrešitve pa naj bi bil pretiran korak, ki bo le še bolj razdelil ameriško ljudstvo. Temnopolta predstavnica iz New Yorka Sheila Jackson Lee je tako kot mnogi drugi demokratski kongresniki odločno nasprotovala takšnim zaključkom. Republikanski predsednik ZDA je zanjo vstajnik, ki je z besedami, delovanjem in obnašanjem spodbudil vstajo domačih teroristov. Večina teh je bila po njenem prepričanju iz vrst zagovornikov belske prevlade.

Teksaška demokratska predstavnica Sheila Jackson Lee v krivcih za vdor v kongres vidi zagovornike belske prevlade. Foto Andrew Caballero-reynolds/Afp
Teksaška demokratska predstavnica Sheila Jackson Lee v krivcih za vdor v kongres vidi zagovornike belske prevlade. Foto Andrew Caballero-reynolds/Afp


(se nadaljuje)

 

Komentarji: