Zaporna kazen za prvaka romunskih socialdemokratov

Protestniki na shodu v Bukarešti so vzklikali, da na oblasti ne želijo tatov.
Fotografija: Demostranti v Bukarešti slavijo odločitev sodišča, ki je Livia Dragneo obsodilo na tri leta in pol zapora. FOTO: Adrian Catu/AFP
Odpri galerijo
Demostranti v Bukarešti slavijo odločitev sodišča, ki je Livia Dragneo obsodilo na tri leta in pol zapora. FOTO: Adrian Catu/AFP

Vrhovno sodišče je danes predsednika vladajočih romunskih socialdemokratov (PSD) Livia Dragneo zaradi zlorabe položaja obsodilo na tri leta in pol zapora. Proti prvaku PSD, ki je zanikal krivdo, poteka še eno sojenje zaradi korupcije, sodba pa še ni pravnomočna.

Na demostracijah v nekaterih mestih v državi, ki so se začele že v sredo, je odločitev sodišča pozdravilo več tisoč ljudi. Samo pred sedežem vlade v Bukarešti se je zbralo več kot 6000 ljudi, ki so zahtevali odstop Livia Dragnee s položaja predsednika poslanske zbornice in njemu privržene premierke Viorice Dancila.


Napadi oblasti na pravosodje


Protestniki na shodu so vzklikali, da na oblasti ne želijo tatov, ki morajo končati v zaporu ter podprli pravosodje v boju proti korupciji. Več tisoč ljudi je zahtevalo odstop Dragnee ter konec napadov na pravosodje tudi v mestih Sibiu in Cluj.

Dragneo so obsodili zlorabe položaja, ker je bil kot vodja romunske regije Teleorman soodgovoren za fiktivne zaposlitve pri uradu za mladino. Fiktivna uslužbenca sta od leta 2006 do 2013 prejemala plačo, čeprav sta v resnici delala za PSD. V isti kazenski zadevi je sodišče na zapor obsodilo še devet drugih oseb.

Ker je bil Dragnea v preteklosti obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah, ne more biti predsednik vlade. Skupaj z Dancilo velja za vodilnega v prizadevanjih romunske vlade, da bi upočasnili boj tožilstva in protikorupcijskega urada (DNA) proti korupciji, ki ga podpira EU.

Komentarji: