Zelenski meni, da je nujna reorganizacija ukrajinskega vodstva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je menda že dalj časa v sporu z vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim.
Fotografija: Ukrajinski vojak FOTO: Alina Smutko/Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski vojak FOTO: Alina Smutko/Reuters

Ponastavitev na številnih področjih v državi je vsekakor potrebna, je v intervjuju za italijanski medij Rai News v nedeljo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je menda že dalj časa v sporu z vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim. Kot je dejal, mora namreč celotno vodstvo v državi delovati v isti smeri.

image_alt
General, ki ga ni mogoče zamenjati

»Ponastavitev, nov začetek je vsekakor potreben. Ko govorimo o tem, imam v mislih zamenjavo številnih vodilnih oseb v državi, ne le na enem področju, kot je vojska,« je dejal Zelenski, ki je menda Zalužnega prejšnji ponedeljek pozval k odstopu, a ga je ta zavrnil. V Kijevu so sicer poziv k odstopu zanikali.

Po oceni ukrajinskega predsednika bi bilo treba v državi zamenjati »celotno vodstvo, ki poganja državni stroj«. Kot je dejal, morajo biti namreč vsi vodilni v državi prepričani v zmago Ukrajine v boju proti ruski agresiji in v luči tega delovati v isti smeri.

Zalužni, ki je v vlogi vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil od leta 2021, med Ukrajinci sicer uživa veliko podporo. Decembrska raziskava je pokazala, da 72 odstotkov prebivalcev ne odobrava njegovega odstopa, navaja ukrajinski časnik v angleškem jeziku Kyiv Independent.

Spor med njim in Zelenskim je menda sicer star že več mesecev, zaostril pa se je po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti. Pred kratkim je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino, med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Preberite še:

Komentarji: