Zmagovalka volitev v Burmi je Aung San Su Či

Njena stranka Nacionalna liga za demokracijo je osvojila 396 sedežev v parlamentu, kar je več kot 60 odstotkov sedežev.
Fotografija: Dolgoletna borka proti vojaški hunti Aung San Su Či v domovini ostaja junakinja, po svetu pa je njen ugled v zadnjih letih očrnil odnos do muslimanske manjšine Rohingya, ki je tarča načrtnega pregona. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Odpri galerijo
Dolgoletna borka proti vojaški hunti Aung San Su Či v domovini ostaja junakinja, po svetu pa je njen ugled v zadnjih letih očrnil odnos do muslimanske manjšine Rohingya, ki je tarča načrtnega pregona. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters

Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či je s svojo stranko Nacionalna liga za demokracijo (NLD) zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev v Burmi, so danes potrdili uradni rezultati. Stranka je osvojila 396 sedežev v parlamentu, kar je več kot 60 odstotkov sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Nezadržna nostalgija za jasno razdelitvijo na dobro in zlo


Iz stranke so sporočili, da je ljudstvo očitno spoznalo, kako pomembno je, da NLD osvoji dovolj glasov za samostojno oblikovanje vlade.

Opozicijska USDP je osvojila le 30 sedežev in očita, da volitve niso bile niti svobodne niti pravične. Zahtevajo, da odstopi volilna komisija in da se volitve ponovi.

Glede na ustavo v Burmi namreč člane volilne komisije imenuje vlada.

FOTO: Ye Aung Thu/AFP
FOTO: Ye Aung Thu/AFP


Dolgoletna borka proti vojaški hunti Aung San Su Či v domovini ostaja junakinja, po svetu pa je njen ugled v zadnjih letih očrnil odnos do muslimanske manjšine Rohingya, ki je tarča načrtnega pregona.

image_alt
Magija zlatih zvončkov v Burmi


Volitve so šele druge po sestopu vojaške hunte z oblasti po skoraj pol stoletja vladavine.

Su Čijeva je volivce pozvala k množični udeležbi kljub epidemiji covida-19. Mnogi so sicer pozivali k preložitvi volitev zaradi epidemije, ki je v državi zahtevala več kot 1300 življenj, a so oblasti to zavrnile.

Iz stranke so sporočili, da je ljudstvo očitno spoznalo, kako pomembno je, da NLD osvoji dovolj glasov za samostojno oblikovanje vlade. FOTO: Sai Aung Main/AFP
Iz stranke so sporočili, da je ljudstvo očitno spoznalo, kako pomembno je, da NLD osvoji dovolj glasov za samostojno oblikovanje vlade. FOTO: Sai Aung Main/AFP


Opazovalci so sicer sklenili, da so volitve potekale mirno. Kritični pa so bili do pomanjkljive transparentnosti volilne komisije in da so ukinili volišča na številnih območjih, kjer živijo narodne manjšine, kar so oblasti utemeljile z vprašanjem varnosti.

Preberite še:

Komentarji: