Ekipa Kemijskega inštituta do novega sofinanciranja ERC

Gre za prvi projekt ERC PoC na Kemijskem inštitutu, kjer so sicer doslej pridobili že tri prestižne raziskovalne projekte ERC.
Fotografija: Na sliki je ekipa, ki bo izvajala projekt ERC PoC CCedit, Tomaž Bizjak, Roman Jerala in Duško Lainšček. FOTO: Kemijski Inštitut
Odpri galerijo
Na sliki je ekipa, ki bo izvajala projekt ERC PoC CCedit, Tomaž Bizjak, Roman Jerala in Duško Lainšček. FOTO: Kemijski Inštitut

Prof. dr. Romanu Jerali, vodji odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta, je uspelo pridobiti nov projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) z imenom CCEdit za razvoj uporabe izboljšanega sistema CRISPR za izbijanje genov v genomu. ERC tako imenovano štipendijo ERC Proof of Concept (PoC) podeljuje za financiranje začetnih faz prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v uporabo. Tako je skupina pridobila dodatna sredstva v višini 150.000 evrov.



»S pomočjo projekta ERC PoC, ki ga lahko pridobijo le raziskovalci, ki že imajo raziskovalni projekt ERC, je prenos znanstvenih dognanj v elemente s tržno ali družbeno vrednostjo veliko lažji. Znanstveniki lahko namreč s sredstvi projekta financirajo razvoj, patentno zaščito, analizo trga, povezavo s potencialnimi partnerji in začetne stopnje komercializacije oziroma prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v širšo uporabo,« so navedli na Kemijskem inštitutu. 



Pojasnili so še, da novopridobljeni projekt CCEdit izvira iz rezultatov tekočega projekta MaCChines v okviru ERC za uveljavljene raziskovalce, ki ga je skupina pod vodstvom dr. Jerale začela izvajati leta 2018. V lanskem letu je skupina s Kemijskega inštituta ob pomembnem prispevku dr. Duška Lainščka vložila patentno prijavo za izboljšavo metode CRISPR, ki predstavlja enega najpomembnejših tehnoloških prebojev na področju ved o življenju v zadnjih letih.

V projektu načrtujejo razvoj tehnologije in demonstracijo za zdravljenje in biotehnološko uporabo za rastline, mikroorganizme in sesalske celice. Projekt bo potekal od enega leta do 18 mesecev; v njem pa bodo sodelovali tudi Tomaž Bizjak, strokovnjak za prenos tehnologije s Kemijskega inštituta, ter zunanji strokovnjaki, povezani z Univerzo Oxford in Univerzo Cambridge.

S povezavo s takšnimi visokotehnološkimi podjetniškimi središči lahko projekt doseže večji komercialni potencial in boljše možnosti za preboj na svetovni trg, so še poudarili. 

Komentarji: