Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Kdo sploh še potrebuje fotoaparat (VIDEO)

Huawei P20 pro ima vrhunsko kamero in baterijo, njegova umetna inteligenca pa niti ni tako inteligentna.
Huawei je že dalj časa slovel po odličnih kamerah, tokrat pa je prvič predstavil trojno kamero Leica, ki omogoča kar trikratno optično povečavo slike. FOTO: Promocijsko Gradivo
Huawei je že dalj časa slovel po odličnih kamerah, tokrat pa je prvič predstavil trojno kamero Leica, ki omogoča kar trikratno optično povečavo slike. FOTO: Promocijsko Gradivo
10. 7. 2018 | 08:30
10. 7. 2018 | 09:39
4:25
Drago Jančar je že pred dobro uro prižgal kresni ogenj, našemu omizju pa se je na Rožniku zahotelo malo glasbe. Bili smo pred veliko dilemo: kdo bo žrtvoval svoj telefon? Sklenili smo, naj poje najglasnejši, in izkazalo se je, da je to telefon, ki smo ga na Delu tedaj testirali. V slabi uri je uspešno kljuboval glasnemu občinstvu, predvajal je vse, od Despacita do Djelem, djelem, in upravičil svojo ceno, ki je bila nekaj sto evrov višja od cene takratne konkurence.

Verjetno je to eden redkih zapisov o huaweiu P20 pro, ki se ne začnejo s hvalospevom kameri. Ta je glavni atribut tudi sicer brezhibno delujočega telefona, ki naj bi zaradi zmožnosti prepoznavanja uporabnikovih navad brezhibno delujoč ostal dlje časa, kot se za tovrstne naprave spodobi. Preudaren uporabnik bo to lastnost verjetno cenil še bolj kot kamero.


Trpežen in vzdržljiv


S P20 pro sem preživel skoraj mesec dni – brez zaščite. V tem času je utrpel dva lažja padca in jo odnesel brez prask. Bil naj bi tudi vodoodporen, česar raje nisem preizkušal, so pa posnetki na youtubu dovolj zgovorni. Njegova hrbtna stran je zasnovana tako, da odbija in lomi svetlobo, kar omogoča prelivanje barve. Tako opevana twilight barva telefona me ni navdušila, vse predstavnice nežnejšega spola, ki sem jim o njej govoril, pa so si bile edine, da barva »ni napačna«. Morda še kaj več. In dobro vemo, kaj šteje pri statusnih simbolih, kar pametni telefon nedvomno je.



Pri P20 pro sem pogrešal možnost brezžičnega polnjenja, ki jo ponujajo mnogi precej manj kakovostni telefoni. Zahvaljujoč zmogljivi bateriji to niti ni tako moteče. Tudi zanjo velja, da naj bi sčasoma zaradi prepoznavanja uporabnikovih navad zdržala še dlje. Dizajn telefona, ki je zelo podoben iphonu X in vznemirja številne spletne komentatorje, že moti sekto Applovih privržencev. Stvar posameznika je, koliko se ukvarja s podobnimi stvarmi. Očitno je ta oblika pač v modi, zato zaradi nje nima smisla komplicirati.


Rešitev za tresoče se roke


Huawei je že dalj časa slovel po odličnih kamerah, tokrat pa je prvič predstavil trojno kamero Leica, ki omogoča kar trikratno optično povečavo slike, kar doseže s pomočjo tretje kamere, ki ima spredaj nameščen teleobjektiv za zajem fotografij v velikosti osem megapikslov. Najzmogljivejša izmed treh kamer je barvna in zajame slike v velikosti štirideset, druga, monokromatska, pa v velikosti dvajset megapikslov, kar so za telefon res osupljive številke.

Velika škoda bi bila, če bi tako zmogljiv telefon fotoaparat prišel v nesposobne ali tresoče se roke, kakršne ima prenekateri uporabnik, zato ima P20 pro vgrajen tudi sistem, ki s pomočjo umetne inteligence poskrbi, da telefon samodejno umiri sliko. Ta lastnost pride do izraza predvsem pri snemanju videov.

Hrbtna stran telefona je zasnovana tako, da odbija in lomi svetlobo, kar omogoča prelivanje barve. FOTO: Promocijsko Gradivo
Hrbtna stran telefona je zasnovana tako, da odbija in lomi svetlobo, kar omogoča prelivanje barve. FOTO: Promocijsko Gradivo


Najzabavnejši del kamere je prepoznavanje objektov s pomočjo umetne inteligence. O tej besedni zvezi bi se dalo razpravljati: naprava je resda umetna, inteligentna pa je približno toliko, kot je inteligentna tajnica Ingrid v seriji TV Dober dan. Ko sem slikal skodelico kave, se je na zaslonu izpisalo »food«. Pričakoval sem vsaj »coffee«, poleg pa citat iz Cankarjeve črtice … Kameri je šlo sprva bolje z živalmi: pes je bil »dog«, maček »cat«, nato pa je »cat« skočil na mizo in za hip se je prelevil v – »food«! S stereotipi prepojena duša hitro pomisli, da so Kitajci morda na test pomotoma poslali različico, neprilagojeno mednarodnemu trgu.

Ti pripetljaji vseeno ne omajejo dejstva, da ima P20 pro daleč najboljšo kamero med pametnimi telefoni. Ostrina slike, zajeta svetloba in še kaj odtehtajo okornost umetne (ne)inteligence. Če uporabimo kanček zdravega razuma, je ta na kameri namenjena le največjim tehnološkim obsedencem: zakaj bi nam v vsakdanjem življenju koristilo, da nam telefon pove, da je pred nami skodelica kave?

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine