Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Končno učinkovito zdravilo proti migreni

Ameriški Zvezni urad za hrano in zdravila je odobril prodajo prvega zdravila proti migrenskim glavobolom.
Ljudje, ki trpijo za migrenami, so pogosto nesposobni opravljati delo. FOTO: Shutterstock
Ljudje, ki trpijo za migrenami, so pogosto nesposobni opravljati delo. FOTO: Shutterstock
Znanost
18. 5. 2018 | 13:00
18. 5. 2018 | 13:14
1:53
Vsi, ki trpijo za najhujšo obliko glavobolov in so se do zdaj med napadi zapirali v zatemnjene sobe in goltali kombinacije večinoma neučinkovitih tablet, bodo v ZDA že prihodnji teden lahko kupili zdravilo aimovig, ki ga izdelujeta Amgen in Novartis. Enkrat na mesec si ga bodo vbrizgali z injekcijo, podobno kot to zdaj počnejo sladkorni bolniki. Cena zdravila bo predvidoma 7000 dolarjev na leto, namenjeno pa je preprečevanju, in ne lajšanju. Podobno zdravilo je v zadnjih fazah razvoja v farmacevtskih podjetjih Lilly, Teva in Alder.
 

Migrena prizadane vsakega sedmega prebivalca


Farmacevti pojasnjujejo, da najnovejša zdravila ne bodo popolnoma preprečila migren, bodo pa napadi manj pogosti in blažji. V uvodniku revije Jama so zapisali, da je to velik napredek, ne pa čudežno zdravilo. Sedanja zdravila, ki so se do zdaj uporabljala za zdravljenje migrene, so bila razvita za druge bolezni, kot je visok krvni pritisk. Proti migreni imajo omejeno učinkovitost, lahko delujejo le začasno in imajo pogosto precej nezaželenih učinkov. Pri preizkušanju aimoviga stranskih učinkov niso zaznali.

Migrena prizadane vsakega sedmega prebivalca planeta, približno dva odstotka pa trpita za kroničnimi migrenami. Po nekaterih ocenah gre za tretjo najbolj pogosto bolezen, ki jo spremljajo tudi mnogi drugi simptomi: slabost, težave z govorom in vidom, občutljivost na svetlobo in hrup. Traja lahko od nekaj ur do več dni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine