Legendarni Hubble v težavah: okvara ustavila njegova opazovanja

Žiroskopi, ki skrbijo, da je teleskop v pravilnem položaju, ne delujejo optimalno, a to ne pomeni, da je njegove misije konec. 
Fotografija: Teleskop Hubble FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Teleskop Hubble FOTO: Nasa

Strokovnjaki se trudijo, da bi znova vzpostavili normalno delovanje 28 let starega teleskopa Hubble. Kot so sporočili iz Nase, je teleskop od 5. oktobra v tako imenovanem varnem načinu zaradi okvare enega izmed treh žiroskopov, ki skrbijo, da je teleskop v pravilnem in mirnem položaju za opazovanje. Varni način omogoča, da je teleskop stabilen, dokler v nadzornem centru ne odpravijo napak.

Poudarili so, da so znanstveni instrumenti legendarnega orodja, ki nam je približal oddaljene kotičke vesolja, še vedno polno operativni in bodo svojo znanstveno misijo opravljali še več prihodnjih let.

Hubblu so šest novih žiroskopov namestili med popravilom leta 2009. Praviloma za največjo učinkovitost uporablja tri, a lahko opazuje tudi samo z enim. Pri Nasi so razložili, da je okvarjeni del že eno leto kazal znake utrujenosti in da okvara ni nepričakovana, saj sta dva enaka dela v preteklih letih že odpovedala. Preostali trije žiroskopi so modernejši in naj bi imeli daljšo življenjsko dobo.

Strokovnjake je bolj presenetilo to, da se rezervni deli niso pravilno vključili v delovanje. Dva delujeta optimalno, tretji pa ne, zato teleskop ostaja v varnem načinu in ne opravlja znanstvenih opazovanj. V vesoljskem centru Goddard zdaj mrzlično potekajo analize in testiranja, da bi čim prej ugotovili, kaj sploh lahko naredijo. Seveda upajo, da bodo lahko vzpostavili normalno trižiroskopsko delovanje, če ne, bodo teleskop nastavili na delovanje z le enim žiroskopom. To pa pomeni, da bo teleskop lahko opazoval manjši kos neba, a to ne zmanjšuje bistveno njegovega doprinosa k znanosti, so sklenili pri Nasi.

Žiroskop je naprava, ki je ključna, da Hubble gleda v pravo smer 540 kilometrov nad Zemljo. Natančnost je nujna, da lahko znanstveniki dobijo podatke o dogajanju več sto ali celo tisoč svetlobnih let stran od nas. V zadnjih dneh so se tako pohvalili, da so z njegovo uporabo morda odkrili prvo luno zunaj našega osončja. Hubble je od leta 1990, ko so ga namestili v orbito, naredil že več kot 1,3 milijona opazovanj.​

​Kako deluje žiroskop? 

Preberite še:

Komentarji: