Muskovi raketi odneslo pokrov

Prototip rakete Starship je med testiranji ekplodiral.  
Fotografija: Prototip Mk-1 je končal v oblaku uparjenega goriva. FOTO: Youtube/Labpadre
Odpri galerijo
Prototip Mk-1 je končal v oblaku uparjenega goriva. FOTO: Youtube/Labpadre

Prototip rakete Starship podjetja SpaceX je med testom doživela manjšo katastrofo. Videoposnetki s testnega centra v Teksasu prikazujejo, kako je odneslo vrh rakete. Ohlajeno gorivo se je nato spremenilo v oblak, ki se je širil po območju v kraju Boca Chica.



Različica Mk-1 bi morala v prihodnjih tednih začeti s poleti do višine okoli 20 kilometrov, a zgodbo je po besedah šefa podjetja Elona Muska raketa zaključila.



Napaka se je zgodila, ko so pritisk sistemov dvignili do maksimuma, »tako zaključek ni bil povsem nepričakovan,« so pojasnili pri podjetju.



Musk je pojasnil, da so se iz gradnje naučili marsikaj. Že se osredotočajo na prototip Mk-3, ki ga bodo zgradili hitreje kot enko. Ta bi lahko do orbite poletel sredi prihodnjega leta. Prototip s številko dve gradijo na Floridi. 

SpaceX je seveda že vajen različnih eksplozij in katerih se veliko naučijo in napredujejo. Aprila je denimo eksplodiral testni dragon za človeško posadko, da ne govorimo o najrazličnejših nesrečah o pristajanju raket …

Komentarji: