Natančne barvne 3-D rentgenske slike za boljše diagnoze

Posnetki jasno kažejo razlike med kostmi, mišicami in maščobnim tkivom. 
Fotografija: Gleženj, kot ga posname MARS Bioimaging. Na posnetkih bi lahko z visoko natančnostjo razločili morebitne rakave tvorbe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Gleženj, kot ga posname MARS Bioimaging. Na posnetkih bi lahko z visoko natančnostjo razločili morebitne rakave tvorbe. FOTO: AFP

Novozelandski znanstveniki so človeka prvič slikali z rentgenskimi žarki v barvni 3-D tehniki. To obljublja izboljšanje diagnosticiranja bolezni, so sporočili iz Evropske organizacije za jedrske raziskave CERN, ki je sodelovala pri razvoju inovativnega postopka.
 
Nova naprava, ki temelji na tradicionalni črno-beli tehniki slikanja z rentgenskimi žarki, uporablja tehnologijo za sledenje delcem, ki so jo razvili za CERN-ov veliki hadronski trkalnik, v katerem so leta 2012 odkrili Higgsov bozon. Tehnologija podjetja MARS Bioimaging, ki sta jo v sodelovanju z univerzama Canterbury in Otago razvijala oče in sin Phil in Anthony Butler, v svoj prid izkorišča skupino čipov Medipix, razvitih za pospeševalnik delcev. Medipix deluje kot kamera: ko je zaslonka odprta, čip zazna in prešteje vsak prejet delec in tako ustvari visokoresolucijsko fotografijo, so pojasnili pri evropski organizaciji.
 
»Barvne rentgenske fotografije lahko predstavijo jasnejše in bolj natančne posnetke človeškega telesa in zdravnikom tako omogočajo, da postavijo boljše diagnoze,« so pojasnili v CERN-u. Posnetki, katerim barve dodajo naknadno, jasno kažejo razlike med kostmi, mišicami in maščobnim tkivom, hkrati pa bi lahko natančno pokazali rakave tvorbe.

3-D zapestja z uro. Kosti so bele, mehko tkivo je obarvano rdeče.<br />
FOTO: AFP
3-D zapestja z uro. Kosti so bele, mehko tkivo je obarvano rdeče.
FOTO: AFP

 
Do zdaj so raziskovalci uporabljali manjšo različico rentgenske naprave MARS za raziskave rakavih obolenj, težav s kostmi in sklepi ter srčno-žilnih bolezni. »Prvi rezultati vseh teh študij kažejo, da bomo lahko postavljali bolj natančne diagnoze in terapije oblikovali še bolj po meri posameznika,« je pokomentiral Anthony Butler.
 
V prihodnjih mesecih bodo z novo tehnologijo v kliničnih testih slikali bolnike z ortopedskimi težavami in revmo ter tako tlakovali pot do rutinskih postopkov z novo generacijo opreme, so še dodali v CERN-u.

Komentarji: