Ne preostane mu drugega, kot da je najboljši

Samsungova največja težava bo bržkone zaostrena konkurenca v najvišjem cenovnem razredu pametnih telefonov.
Fotografija: Zmogljivost baterije je v primerjavi s predhodnikom napredovala s 3300 na 4000 miliamperskih ur. FOTO: Samsung
Odpri galerijo
Zmogljivost baterije je v primerjavi s predhodnikom napredovala s 3300 na 4000 miliamperskih ur. FOTO: Samsung

Čeprav Samsung svojega paradnega konja ni spreminjal toliko, kot ga je pred leti, novi galaxy note 9 prinaša dovolj novosti, da je zanimiv za širok krog kupcev, vsaj za tiste, ki so za pametni telefon pripravljeni globoko seči v žep.

Da je telefon malenkost večji od predhodnika, na kar številni ocenjevalci radi opozarjajo, je še najmanjša in najmanj pomembna novost – vsi noti so bili neobičajno veliki.

Če kaj, potem ima Samsung odlične zaslone, zasnovane na tehnologiji super amoled, zato bi bilo precej nenavadno, če bi se odločili za spremembo. Skupaj z ločljivostjo 2960 krat 1440 pik poskrbi za žive barve, ostro sliko in močne kontraste, kar smo od Samsungovega najboljšega telefona tudi pričakovali.


Izboljšana baterija in pisalo


Zmogljivost baterije je v primerjavi s predhodnikom napredovala s 3300 na 4000 miliamperskih ur, kar na papirju zagotavlja veliko boljšo zmogljivost. A po dobrem tednu, preživetem s telefonom, se je pokazalo, da že povsem nov telefon komajda zdrži en dan brez polnjenja. Treba pa je priznati, da se napolni zelo hitro.



Še večja novost je posodobljeno pisalo S pen. Ena od posebnosti serije note bo odslej uporabna tudi kot daljinski upravljalnik na razdalji do deset metrov od telefona. To pomeni, da bomo nekatere funkcije telefona uporabljali tudi na daljavo: ker note 9 lahko svojo sliko na velik zaslon prenese že s povezavo s kablom usb/hdmi, je izboljšano pisalo idealen pripomoček za predvajanje predstavitev, poleg tega bo uporaben pri predvajanju glasbe in fotografiranju (pri selfijih ne bo treba iztegovati roke).


Pametna kamera za slabe fotografe


Note 9 ima na papirju enak fotoaparat kot galaxy s9 plus, ki ga je Samsung na trg poslal marca letos. Kamera ima dve tipali z ločljivostjo 12 megapik in zaslonko, sposobno prilagajanja glede na svetlobne razmere. Umetna inteligenca bo uporabnika opozorila na nekatere napake – če svetloba ni dobra, če nekdo na sliki miži ali če je leča umazana. Zadnje se ne bi smelo dogajati tako pogosto kot pri nekaterih drugih Samsungovih telefonih, saj ima note 9 čitalnik prstnih odtisov nekoliko bolj oddaljen od kamere. Brez kančka dvoma korak v pravo smer. S pomočjo umetne inteligence telefon tudi prepozna dvajset različnih podob (živali, ljudje), a je ta funkcija, tako kot na drugih primerljivih telefonih, za zdaj bolj okras kot kaj drugega.



Samsungov največji problem utegne biti vse bolj zaostrena konkurenca v najvišjem cenovnem razredu pametnih telefonov. Huawei je s svojim p20 pro postavil zelo visoke standarde, še posebej pri fotografiranju. Za tisoč evrov, kolikor stane novi note, je razen Applovih novitet mogoče kupiti skorajda vse, zato notu ne preostane drugega, kot da si pribori naziv najboljšega telefona na svetu.

Preberite še:

Komentarji: