Pri Saturnu odkrili 20 novih lun

Saturn ima tako po novem 82 lun.
Fotografija: Morda se v okolici skriva še kakšen naravni satelit Saturna. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/AFP
Odpri galerijo
Morda se v okolici skriva še kakšen naravni satelit Saturna. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/AFP

Astronomi so pri Saturnu odkrili 20 novih lun, kar pomeni, da so jih skupno zdaj našteli 82, torej tri več kot pri Jupitru.

Dvajseterica je majhna, njihov premer se giblje okoli pet kilometrov. Sedemnajst lunic je retrogradnih, to pomeni, da se vrtijo v nasproti smeri od vrtenja planeta. Vse te potrebujejo več kot tri Zemeljska leta, da obkrožijo planet, ena izmed njih pa je od Saturna najdlje oddaljena luna do zdaj odkrita.

En izmed treh, ki se vrtijo progradno, Saturn obkroži v več kot treh Zemeljskih letih, drugi dve v okoli dveh letih.

Orbite novoodkritih Saturnovih lun. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Paolo Sartorio/Shutterstock 
Orbite novoodkritih Saturnovih lun. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Paolo Sartorio/Shutterstock 


Sedemnajsterica retrogradnih lun glede na njihovo orbito pripada tako imenovani nordijski skupini Saturnovih satelitov, v katero so zdaj uvrščali 29 satelitov. Dve progradni luni pripadata inuitski skupini, v kateri je bilo do zdaj pet satelitov (Ižirak, Kiviuk, Paaliak, Siarnak in Tarkek). Tretja progradna pa morda pripada galski skupini, a do zdaj tega še ne morejo potrditi. V tej skupini so sicer štirje sateliti Albioriks, Bebiona, Eriapo in Tarvos.

Te skupine pričajo o tem, da so v davni preteklosti najverjetneje po trku razpadle večje lune.

»Takšno kupčkanje zunanjih lun je poznano tudi pri Jupitru, kar nakazuje na silovite trke med lunami pri Saturnu in mimoletečimi asteroidi in kometi,« je komentiral Scott Sheppard z washintonskega znanstvenega inštituta Carnegie.

Skupaj s kolegoma Davidom Jewittom s kalifornijske univezre UCLA in Janom Kleynom s havajske univerze je nove lune odkril s teleskopom Subaru na Havajih. Sheppard je lani odkril tudi 12 novih lun pri Jupitru.

Komentarji: