Razpad higgsa potrjuje standardni model

Odkritje je velik korak k razumevanju, kako higgsovo polje osnovnim delcem podeli maso.
Fotografija: Veliki hadronski trkalnik je največji pospeševalnik delcev na svetu. FOTO: Cern
Odpri galerijo
Veliki hadronski trkalnik je največji pospeševalnik delcev na svetu. FOTO: Cern

Ta teden je iz Velikega hadronskega trkalnika (LHC) v Cernu prišla velika novica za ljubitelje osnovnih delcev. Kolaboraciji detektorjev Atlas in CMS sta objavili odkritje dolgo pričakovanega in iskanega razpada higgsovega bozona v kvark B in njegov antidelec. Odkritje je velik korak k razumevanju, kako higgsovo polje osnovnim delcem podeli maso, nič manj pomembno pa ni dejstvo, da je eksperimentalno izmerjena pogostost razpada popolnoma skladna z napovedmi standardnega modela.

Znanstveniki predvidevajo, da je to najpogostejši in najbolj običajen način razpada higgsovega bozona, detekcija pa je bila zelo težavna zaradi podobnosti med signalom razpada in signali ozadja. LHC ustvari en higgsov bozon na približno milijardo trkov, pri čemer je njegova obstojnost tako kratkotrajna, da znanstveniki njegove lastnosti proučujejo posredno, prek sekundarnih delcev, na katere razpade.

Evropski center za jedrske raziskave (Cern) ima sedež v Ženevi, trkalnik, ki je največji pospeševalnik delcev na svetu, pa leži v 27 kilometrov dolgem predoru pod zemljo med francoskim departmajem Juro in Ženevskim jezerom.

Komentarji: