To je najstarejša risba, ki jo je ustvaril človek

Kaj pomeni simbol, znanstveniki še ne vedo. 
Fotografija: Kamenček s črtami, ki veljajo za eno najstarejših, če že ne najstarejšo risbo, ki jo je ustvaril človek. FOTO: Craig Foster/Reuters
Odpri galerijo
Kamenček s črtami, ki veljajo za eno najstarejših, če že ne najstarejšo risbo, ki jo je ustvaril človek. FOTO: Craig Foster/Reuters

Pred 73.000 leti je nek umetnik na nekaj centimetrov velik kamen narisal črte. Za moderne standarde res ni kaj prida umetnina, a je, kot ugotavlja študija, to najstarejša znana slikarija. In da, res je videti kot # - hashtag.

Črte so narisane z rdečkasto okro, kaj pa pravzaprav pomenijo, strokovnjaki še ne vedo, čeprav so podobne vzorce našli tudi na drugih krajih v Južni Afriki, Avstraliji in Franciji, je povedal raziskovalec prvi avtor študije, objavljene v reviji Nature, Christopher Henshilwood z norveške univerze Bergen.
 
Štiri centimetre velik kamen so odkrili v jami Blombos na obali Južne Afrike, ki je znana po bogatem najdišču predmetov iz kamene dobe, starih od 70.000 do 100.000 let.


 
Raziskovalci na čelu z Lucom Pollarolom z ženevske univerze so kamen našli že leta 2011. Ko so ga očistili so odkrili devet zelo zabrisanih črt. Kemična analiza je razkrila, da so črte iz okre, rdečkaste železove gline.

Naredili so več poskusov, ali so bile črte narisane z barvo, pridobljeno iz okre, ali pa so jo ustvarili s samim mineralom. Železo mineral je namreč lahko različno trd in v določeni obliki je podoben voščenkam. Ugotovili so, da le voščenka lahko pusti takšno sled. Način, kako so bile narisane črte, strokovnjakom govori, da gre za namerno narisano obliko. Kot še menijo, je kamenček le del večje porisane površine.

V isti jami so sicer našli tudi kost, v katerega je bil spraskan podoben vzorec. Tista umetnina je stara okoli 100.000 let.

Komentarji: