Predstavitvena informacija

Slovenski mladostniki zaužijejo preveč sladkorja – v Sparu so se odločili ukrepati

Slovenci v povprečju zaužijemo veliko več sladkorja, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Še posebej izstopajo naši mladostniki, ki v povprečju zaužijejo 185 gramov sladkorja, kar je skoraj 8-krat več od priporočenega maksimalnega dnevnega vnosa. Zato Spar Slovenija spreminja recepture svojih izdelkov.
Fotografija: FOTO: Spar Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: Spar Slovenija

Pazljivo s sladkorjem

Po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije dnevno ne bi smeli zaužiti več kot 25 gramov oziroma 5 kock sladkorja. Zaskrbljujoče pa je, da veliko sladkorja, ki ga zaužijemo, sploh ne opazimo.

Berite etikete, seštevajte grame

Bodite pozorni na količine sladkorja v pijačah, pecivu, kruhu, kečapu in prištejte sladkor iz svojih »bolj zdravih« alternativ, kot so sadni sokovi, smutiji, sadni jogurti, ter k temu dodajte še sladkor iz svojih drobnih pregreh. Presenečeni boste, za koliko kock sladkorja se bo nabralo.
 

Vir takojšnje energije, a lahko tudi težav

Sladkor človeško telo oskrbuje z energijo. Za svoje delovanje ga še posebej potrebujejo možgani in mišice. Toda čezmerno uživanje sladkorja je povezano s številnimi negativnimi vplivi na zdravje, ki so značilni za naš čas. Zato so se pri Sparu Slovenija odločili ukrepati.

Spar Slovenija spreminja recepture priljubljenih izdelkov

V skrbi za javno zdravje so si pri Sparu Slovenija v letu 2017 zadali cilj, in sicer skupno vsebnost sladkorja v izdelkih Spar zmanjšati za 15 ton. Skupaj z dobavitelji so spremenili recepture nekaterim izdelkom blagovnih znamk Spar in v enem letu s 16,6 tone sladkorja manj cilj presegli. Zdaj so si zadali novega, še ambicioznejšega: do konca leta 2020 prihraniti kar 80 ton sladkorja, ali povedano drugače, potrošniki bomo zaužili 80 ton sladkorja manj.
 
 
Andreja Širca Čampa FOTO: Spar Slovenija
Andreja Širca Čampa FOTO: Spar Slovenija
  »Sodoben ritem življenja je poln pasti, ki lahko vplivajo na naše počutje, zato pazimo na uravnoteženo prehrano. Pozdravljam aktivna prizadevanja Spara Slovenije.«

Pri Sparu Slovenija so si zadali cilj, da bodo do konca leta 2020 v nekaterih izdelkih Spar porabili 80 ton sladkorja manj, ali povedano drugače, potrošniki bomo zaužili 80 ton sladkorja manj. Izdelki s spremenjenimi recepturami niso nič manj okusni. Prepričajte se sami.

FOTO: Spar Slovenija
FOTO: Spar Slovenija