Apple po 13 letih izgubil naziv najbolj inovativnega podjetja

Prvič v trinajstih letih, odkar svetovalno podjetje Boston Consulting Group izvaja raziskavo najbolj inovativnih podjetij, je prišlo do pretresa na vrhu lestvice. Apple, ki je 13 let zasedal prvo mesto, je titulo predal Googlu, sam pa padel na tretje mesto.
Fotografija:  REUTERS
Odpri galerijo
 REUTERS

Drugo najbolj inovativno podjetje je postalo Amazon.

Lestvico petih najbolj inovativnih podjetij zaokrožujeta Microsoft in Samsung. Čeprav devet od desetih najbolj inovativnih podjetij v raziskavi predstavljajo tehnološka podjetja, pa podjetja iz tradicionalnih panog še vedno zavzemajo več kot polovico mest na lestvici 50 najbolj inovativnih podjetij.
Med podjetji iz tradicionalnih panog je naziv najbolj inovativnega pripadlo Adidasu, ki je v letošnji raziskavi napredoval za kar petindvajset mest in se povzpel na deseto mesto ter hkrati postal tudi najbolj inovativno podjetje v Evropi. Podjetje Adidas je dokazalo, da se hitro prilagaja na nove poslovne usmeritve z lastnimi inovacijami, ki zadovoljujejo tako potrošnike kot okolje.
 
Boston Consulting Group je od leta 2004 raziskavo med vodilnimi na področju inovacij izvedel v številnih državah in panogah že trinajstič ter v njej osvetlil stanje inovacij in inovativnosti v podjetjih. V letu 2018 je raziskavo izvedel med 2500 vodilnimi v podjetjih s prihodki višjimi od 10 milijonov dolarjev.
 
Raziskava podjetja Boston Consulting Group kaže na naraščajočo pomembnost digitalne tehnologije, ki je še vedno glavni in največji trend za inovatorje. »Očitno je, da podjetja, ki niso zavezana digitalnim inovacijam, zaostajajo,« je poudarila Melanie Seier Larsen, partnerica in izvršna direktorica v podjetju Boston Consulting Group.

Anketiranci ocenjujejo, da bodo tehnološke platforme, hitro prilagajanje na nove tehnologije, digitalni dizajn, masovni podatki (big data), mobilnost in umetne inteligenca (AI) najbolj vplivni dejavniki v naslednjih 3 do 5 letih.

 
Kakšna je človeška stran avtonomnih avtomobillov?

O  podjetju Boston Consulting Group
Boston Consulting Group (BCG) je vodilno globalno svetovalno podjetje na področju poslovnih strategij. V vseh regijah sodeluje s strankami iz zasebnih, javnih in neprofitnih sektorjev, da bi prepoznali svoje največje priložnosti, se soočili z najbolj kritičnimi izzivi in preoblikovali podjetja. Prilagojen pristop združuje globok vpogled v dinamiko podjetij in trgov s tesnim sodelovanjem na vseh ravneh organizacije svojih strank. To zagotavlja doseg trajnostno konkurenčne prednosti, izgradnjo bolj sposobne organizacij in bolj trajnostne rezultate. Podjetje BCG je bilo ustanovljeno leta 1963 in je zasebno podjetje s sedežem v več kot 90 mestih v 50 državah. 

 

Komentarji: