Britanci imajo še vedno najraje kraljico

Po priljubljenosti ji sledita princ William in Kate. Meghan in Andrew na repu.
Fotografija: Kraljico Elizabeto II. imajo Britanci zelo radi, tudi njen mož je, kljub temu da se je že pred leti umaknil iz javnosti, še vedno pri vrhu lestvice najbolj priljubljenih članov kraljeve družine. FOTO: Pool New Reuters
Odpri galerijo
Kraljico Elizabeto II. imajo Britanci zelo radi, tudi njen mož je, kljub temu da se je že pred leti umaknil iz javnosti, še vedno pri vrhu lestvice najbolj priljubljenih članov kraljeve družine. FOTO: Pool New Reuters

V Veliki Britaniji so, kot vsako leto, izvedli raziskavo, v kateri so preverjali, kako je s priljubljenostjo članov njihove kraljeve družine. Kot že mnogo let zapovrstjo je prvo mesto na lestvici priljubljenosti zasedla kraljica Elizabeta II., ki se ji je med pandemijo novega koronavirusa priljubljenost še povečala. Prav tako sta se Britancem s svojimi sporočili prek videoklicev še bolj priljubila Cambridgeeva, še posebno sta ljudi razveselila z zgodbami, v katere sta pogosteje vključila svoje otroke, te sta večkrat tudi pokazala tako v videoposnetkih kot na fotografijah. Kate je naredila veliko s tem, ko je bodrila mame osnovnošolskih otrok, ki so obupavale zaradi šolanja na daljavo, z njimi je delila nasvete, kako otroke najbolje zaposliti in podobno.

Kate in Williama so ljudje med pandemijo še bolj vzljubili. FOTO: Henry Nicholls/reuters
Kate in Williama so ljudje med pandemijo še bolj vzljubili. FOTO: Henry Nicholls/reuters
Je pa med spomladansko karanteno močno padla podpora in priljubljenost Sussexovima, še posebno Meghan, ki sta se tako in tako odrekla življenju v kraljevi družini ter se preselila čez lužo, zato se Britanci z njima menda ne čutijo več tesno povezanih, mnogi jima potezo celo zamerijo. Tudi princu Andrewu po škandalu, povezanem z njegovim domnevnim prijateljevanjem z obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, priljubljenost med ljudmi še vedno vztrajno pada, čeprav se je že pred slabim letom povsem umaknil iz javnega življenja. Morda nekoliko presenetljivo pa se je na četrtem mestu, takoj za kraljico, princem Williamom in Kate, znašel kraljičin mož princ Filip, ki se prav tako zelo redko pojavlja v javnosti, odkar se je pred leti upokojil, a je ljudem ostal v spominu kot velik šaljivec in zanj težko najdejo slabo besedo. Za njim se je na lestvico uvrstil prestolonaslednik Charles, tudi njegovi nekoč močno osovraženi ženi Camilli je podpora med pandemijo zrasla, čeprav le za odstotek.

Meghan je podpora močno padla, manj priljubljen od nje je le še princ Andrew. FOTO: Guliver/Getty Images
Meghan je podpora močno padla, manj priljubljen od nje je le še princ Andrew. FOTO: Guliver/Getty Images
Večina Britancev je prepričanih tudi, da bosta Kate in William v naslednjem desetletju postala najbolj vplivna člana kraljeve družine, celo bolj kot naslednji v vrsti za prestol, princ Charles. Posledično je na vprašanje, kdo bi moral na prestolu naslediti kraljico, Charles ali William, večina odgovorila, da slednji. Prav tako večina Britancev ne želi, da se ustavna monarhija ukine, kar 71 odstotkov jih je s trenutno ureditvijo povsem zadovoljnih, le 21 odstotkov sodelujočih v raziskavi pa meni, da bi jim bilo bolje, če bi človeka na čelu države volili.

Komentarji: