Čater osupnil tekmece

Celjanu senzacionalna zmaga na uvodnem smuku sezone.
Fotografija: Veselju Martina Čatra ob senzacionalni zmagi v Val d'Iseru ni bilo konca. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
Veselju Martina Čatra ob senzacionalni zmagi v Val d'Iseru ni bilo konca. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

Smukaške tekme so največkrat vsaj glede kandidatov za vrh predvidljive. Krog najboljših se vrti okrog šampionov iz Švice, Avstrije, južnotirolskega dela Italije, Norveške. Občasno pa kdo preseneti tako kot včeraj slovenski reprezentant Martin Čater, ki bo v nedeljo praznoval 28. rojstni dan. S štartno številko 41, ki ji sprva redki navzoči v ciljni areni niso namenjali kaj prida pozornosti, je osupnil ugledno druščino tekmecev in dosegel 4. zmago doslej za slovenski moški smuk!

V tej kraljevski in obenem do popolnosti adrenalinski disciplini alpskega smučanja sta bila na najvišji stopnički v moški konkurenci do včerajšnjega dne le Andrej Jerman za dve zmagi v Garmisch-Partenkirchnu 2007 in Bormiu 2009 ter Boštjan Kline, najboljši v Kvitfjellu na Norveškem 2017. Zdaj pa se jima je v tej izbrani druščini pridružil Čater.

Prihaja iz športnega Celja, znanega zlasti po izjemnih rokometaših, imenitni atletski srenji in nazadnje tudi državnih nogometnih prvakih. Toda mesto slovitih grofov ima zdaj novega uglednega graščaka. Ta naš smučar je namreč na premieri sezone v smuku močno opozoril nase, se od prvih metrov zelo odločno pognal po strmini v francoskem gorovju, ohranjal hitrost pri vseh pomembnih merjenjih vmesnega časa in nato pomešal vrstni red: z vrha je izrinil dotlej vodilnega avstrijskega Korošca Otmarja Striedingerja. Tudi njegova zmaga bi bila nepričakovana, toda vendarle je že bil lani v znamenitem Kitzbühlu 3., pa tudi sicer avstrijska smukaška selekcija vedno znova poskrbi za močne adute.

Celjanova zgodba je drugačna. Pred včerajšnjim sanjskim nastopom je bil doslej med smukači najvišje na 8. mestu, lani v Wengnu, poglavitni cilj je bil kajpak zanj uvrstitev med dobitnike točk. Toda pod vodstvom novega trenerja Gregorja Koštomaja, nekoč režiserja imenitnih dosežkov Ilke Štuhec, je zdaj imenitno vstopil v sezono. In le upati je, da bo njegova zmaga pognala bojevito smukaško kri v žile tudi drugih naših reprezentantov: v Val d'Iseru je bil Boštjan Kline 28., Miha Hrobat pa 53. 

Več iz te teme:

Komentarji: