»Erjavec se obnaša, kot da je že novi predsednik«

Poslanci Desusa ne bodo na vrat na nos zapuščali vlade Janeza Janše.
Fotografija: Karl Erjavec naj bi znova prevzel stranko Desus. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Karl Erjavec naj bi znova prevzel stranko Desus. FOTO: Leon Vidic

Poslanska skupina Desus je ob špekulacijah o njihovem morebitnem prestopu v KUL dogovorjena, da bo enotna in da na vrat na nos ne bodo zapuščali vlade Janeza Janše. O tem sicer odločijo organi stranke, so pa nekateri poslanci zadržani do tega, da se kandidat za predsednika Karl Erjavec še pred koncem kongresa sestaja s političnimi akterji.

Preberite še: 
Začenja se kongres Desus: se bo Karl Erjavec vrnil?


Potem ko se je Erjavec pred nekaj tedni sestal tako s premierjem Janšo kot z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, ki je potencialni mandatar morebitne nove vlade, se je v četrtek sešel tudi s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom.

Polnar: Kot da je že predsednik

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je danes v državnem zboru povedal, da ga je Erjavec seznanil s pogovori. Priporočal pa mu je, naj še zadnje dni pred iztekom volitev za individualne funkcije v Desusu dela na tem, da bo tudi izvoljen za predsednika. Poslancu Desusa Robertu Polnarju pa se zdi čudno, da se Erjavec, ki niti še ni izvoljen, obnaša tako, kot da je že predsednik stranke.

Delegati kongresa Desus sicer lahko od danes do torka po pošti glasujejo za predsednika in podpredsednike stranke.

Izide bodo razglasili 5. decembra. Erjavčev protikandidat je Srečko Felix Krope, a Erjavec, ki ga je z mesta predsednika po 15 letih januarja izpodrinila Aleksandra Pivec, po njenem odstopu pa se vrača v politiko, velja za favorita.

Kongres Desusa je pomemben tudi v luči namere KUL, v katerega so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, za konstruktivno nezaupnico vladi. Same za uspeh nezaupnice nimajo dovolj glasov, zato računajo zlasti na poslance SMC in Desusa.

Za zdaj ne bodo zapustili vlade

A za zdaj kaže, da Desus na vrat na nos ne glede na novo vodstvo ne bo zapuščal Janševe vlade. Uradne izjave poslancev o tem so sicer nekoliko različne. Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da ostanejo v tej koaliciji in da ostanejo stabilen, konstitutivni element te vlade.

Jurša je dejal, da se o tem, v kateri koaliciji bodo sodelovali, niso pogovarjali, je pa poudaril, da so zdaj člani Janševe koalicije. Šele če bo prišlo do kakšnih sprememb, se bodo o tem pogovarjali. Sredi novembra je sicer na vprašanje, ali so zadovoljni v koaliciji, odgovoril, da bi morali analizo delati marca. Na četrtkovem srečanju poslanske skupine so zlasti sklenili, da želijo ostati enotni, je danes še povedal Jurša.

Tudi poslanec Ivan Hršak je zatrdil, da so se dogovorili le, da bodo enotni, o drugih zadevah pa se bodo pogovarjali z novim predsednikom Desusa, na klavzuri. Hršak pričakuje zmago Erjavca, a poudarja, da predsednik ne more sam odločati, v kateri koaliciji bodo.

Poslanec Desusa Branko Simonovič je danes povedal, da so poslanci njihove stranke enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oziroma za uresničevanje strankinih predlogov. Potrdil je stališče poslancev, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Končna odločitev je sicer v rokah organov strank, a po Simonovičevih besedah ni nujno, da bodo poslanci sledili vsaki odločitvi.

Zadržani do špekulacij

Poslanci Desusa so zadržani tudi do špekulacij, da bi utegnil biti Erjavec kandidat za mandatarja, če Damijan ne bi imel potrebnih 46 poslanskih glasov za zamenjavo Janševe vlade.

»Zdi se mi do skrajnosti neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v parlamentu pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel razrešiti,« meni Polnar, ki ga KUL ne zanima.

Komentarji: