Protest proti amandmaju: Kdor grabi po naravi, bo dobil po prstih

Protest za naravo: 
Fotografija: Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protest naravovarstvenikov pred DZ, Ljubljana, 12. 5. 2020 Foto Voranc Vogel

Narave ne damo (z občasnim vzklikom v gradbeno jamo), je odmevalo iz nekaj sto ust posameznikov, ki so se zbrali pred parlamentom pred začetkom seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so poslanci odločali o amandmaju na zakon o ohranjanju narave, ki radikalno zaostruje pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu na področju ohranjanja narave v upravnih in sodnih postopkih. 
Maja Prijatelj Videmšek
Okoljski aktivist Rok Rozman, prvi obraz gibanja Balkan River Defence, v katerem so prek spletnih družbenih omrežij pozvali, naj ljudje pred parlamentom (ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov pred širjenjem koronavirusa) izrečejo podporo naravi, se je ob polnjenju Trga republike vozil naokoli s kolesom s transparentom Goloseki, akumulacije, fracking ali bujni gozdovi, divje reke in rodovitna polja. Pozneje je ob začetku seje odbora tudi nagovoril 19 poslancev, ki so glasovali o amandmaju. Povedal jim je, da prihaja v imenu narave, a kot predstavnik ljudi, ki protestirajo pred parlamentom. Politika, ki se je trudila deliti ljudi, na področju narave odpoveduje, je poudaril. Nevladne organizacije so po njegovem edine, ki pravno zastopajo naravo. Poslance je v imenu »dreves, postrvi, žab, jazbecev, metuljev in predvsem ljudi« pozval, da pred glasovanjem »še enkrat pomislijo na otroke, vnuke, tudi nase«. Bodite razumni in uporabite srce, je zaključil.
V gibanju, v katerem se zavzemajo za prosto tekoče reke brez velikih hidroelektrarn, so nekaj dni prej sprožili tudi kampanjo z množičnim pošiljanjem e-sporočil poslancem, naj glasujejo proti amandmaju, škodljivem za naravo. Do včeraj dopoldne je bilo po njihovih navedbah poslano prek 8.000 e-sporočil. Amandma na zakon o ohranjanju narave je prejšnjo sredo vložila Slovenska nacionalna stranka (SNS), po trditvah krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS v dogovoru z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, vendar na okoljskem ministrstvu zanikajo dogovarjanje z SNS.
V poslanski skupini SMC so na seji vložili amandma na predlagani amandma stranke SNS, ki omiljuje pogoje za nevladne organizacije, saj je več koalicijskih poslancev napovedalo, da amandmaja v obliki, kot ga je predlagala SNS, ne bodo podprli. 

Narava ni samo naša

Vizjaku in prvaku SNS Zmagu Jelinčiču je bilo namenjenih tudi več transparentov, ki so jih nosili protestniki vseh starosti, od otrok do upokojencev, pasji ljubljenci, pa tudi mitološka bitja, med njimi Zeleni Jurij. Med transparenti pa so bili tudi takšni, ki so izražali nezaupnico vladi na splošno. Občasno je bilo izpod množice pisanih dežnikov in transparentov slišati vzklika lopovi in banda.
Varstvena ornitologinja Katarina Denac iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, ki je stala ob robu množice, blizu policistov, ki so budno, a stoično stali pred protestniki, je povedala: »Če bodo sprejeli amandma, to pomeni, da je narava popolnoma nezaščitena. Vsi mehanizmi, ki so varovali pred nepremišljenimi posegi, ki sledijo zgolj kapitalu, dobičku in kvazi razvoju, so odstranjeni. Sezona lova se odpre brez omejitev. To ni prav, ker narava ni samo naša, je tudi od drugih živih bitij, predvsem pa zanamcev.« Prav tako bi ob sprejetju amandmaja vse delo, ki ga opravljajo nevladne organizacije, kot je njihovo društvo, izgubilo smisel in učinek, je poudarila.
Rok Stravs v dolgem dežnem plašču in z zaščitno masko prek obraza je nosil transparent z napisom Naša narava ni vaš peskovnik. »Nemoralno je, da vlada med epidemijo spreminja zakone, ki tako pomembno vplivajo na naše življenje in bodo imeli večji vpliv na prihodnje generacije, kot si predstavljamo,« je dejal. 
Ana je s svojim transparentom sporočala, da je Narava naš največji kapital. »Danes sem tu, ker se sprejema amandma, ki obravnava tematiko, ki je v tem času ni nujno reševati, s tem pa je civilni družbi odvzet glas pri varovanju narave v projektih, ki vplivajo na našo prihodnost. Za tem, kar se danes sprejema, se skrivajo interesi kapitala. Nekatere poznamo, drugih ne, in teh me je najbolj strah. Če bo amandma sprejet, bodo odobreni projekti, ki bodo uničili reke, gozdove, travnike, ki jih potrebujemo.« Kot smučarska vodnica in turistična vodička Ana ogromno časa preživi v naravi. »Brez ohranjene narave na mojem področju nimam kaj početi. Brez narave tudi ne bomo preživeli.«

Več iz te teme:

Komentarji: