Rudarjenje bitcoinov porabi toliko energije kot celotna Švica

Za odkrivanje novih kriptovalut že danes porabimo veliko svetovne električne energije, samo rudarjenje bitcoinov celo presega porabo elektrike v Švice; v prihodnosti bomo za te procese porabili še mnogo več.
Fotografija: Rudarjenje odjema 0,25 odstotka celotne svetovne električne energije.
Odpri galerijo
Rudarjenje odjema 0,25 odstotka celotne svetovne električne energije.

Rudarjenje kriptovalut oz. odkrivanje novih kovancev je zapleten in precej zahteven proces. Uporabniki si kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Te zapletene računalniške operacije porabijo ogromno električne energije. Več kot v celotni Švici. Rudarjenje odjema 0,25 odstotka celotne svetovne električne energije, kaže raziskava z Univerze v Cambridgeu, kjer so razvili spletno orodje za oceno porabe v realnem času.

Prav zaradi tega rudarji svoje delo selijo v države, kjer so cene nižje. Npr. le na Islandiji so v zadnjih letih zrasli pravi »rudniški kompleksi« in pri njih se porabi več električne energije za rudarjenje, kakor je porabijo gospodinjstva.
V raziskavi so opozorili, da lahko nekega dne začne električne energije celo primanjkovati.

Komentarji: