To so naboji, s katerimi se je policija lotila protestnikov

Prvič so uporabili gumijaste naboje.
Fotografija: Policija je prvič izstrelila več gumijastih nabojev. FOTO: PU Ljubljana
Odpri galerijo
Policija je prvič izstrelila več gumijastih nabojev. FOTO: PU Ljubljana

Ob nasilnih izgredih, ki so v četrtek izbruhnili v Ljubljani, so policisti uporabili različna prisilna sredstva proti množici. Ta jih je napadala z granitnimi kockami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi nevarnimi predmeti. »Ob napadu je bilo ogroženo življenje in zdravje policistov, zato smo zoper izgrednike uporabili plinska in druga sredstva za pasivizacijo. Policisti so tako v izgredih z bombometom izstrelili 16 plinskih in pet gumijastih izstrelkov zoper do sedaj še neznane osebe,« so sporočili iz PU Ljubljana. 

Preberite še: Vas zanima, kaj bi Jelinčič naredil četrtkovim nasilnim protestnikom?

Glede na to, da gre za prvo uporabo gumijastih izstrelkov v slovenski policiji, so od tam posredovali kratko pojasnilo glede pogojev uporabe in karakteristik izstrelkov.

Gumijasti naboji. FOTO: PU Ljubljana
Gumijasti naboji. FOTO: PU Ljubljana
Slovenska policija uporablja za izstreljevanje plinskih izstrelkov in gumijastih izstrelkov isti bombomet B&T GL06, kalibra 40 mm, v katerega se lahko vstavi eno ali drugo sredstvo. S prvimi se deluje zoper širšo množico, z drugimi pa zoper posameznike, ki so aktivnejši pri napadu (na primer z metanjem nevarnih predmetov – v tem primeru granitnih kock, kamenja in drugih nevarnih predmetov).

»Ker so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi šlo pri gumijastih izstrelkih za prisilna sredstva, nevarna za življenje ljudi, je potrebno dodatno pojasnilo. Za gumijasti izstrelek se sicer šteje izstrelek iz gume, pene, plastike, peska ali drugega materiala s podobnim učinkom. Slovenski policisti uporabljajo izključno penaste naboje in pet teh je bilo uporabljeno tudi na izgredih. Gre za naboje, ki so od vseh dovoljenih najvarnejši za osebe, zoper katere se uporabljajo. Teža samega projektila je 32 gramov, sestavljen pa je iz penastega nosa, zadnji del pa je votlo plastičen,« so zapisali na policiji.

Preberite še: Ljubljanski protestnik pojasnjuje, kako se izogniti temu, da boš tepen (VIDEO)

Pojasnili so tudi, da policist sredstva ne sme usmerjeno odvreči ali izstreliti v vitalne dele telesa, kot so glava, vrat in genitalije, razen če je to nujno, ker oseba neposredno ogroža življenje policistov ali druge osebe.

Za uporabo bombometa so posamezni policisti posebej usposobljeni. Ta prisilna sredstva so uporabili na razdalji 30 do 40 metrov od skupine, ki je napadala policiste. Uporabljeni so bili zgolj zoper posameznike, ki so ob metanju predmetov izstopali iz množice bližje policistom in vanje metali različne nevarne predmete. 

​Po do sedaj znanih podatkih pri uporabi teh prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan.
 

Komentarji: