Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Razno

Zakaj moramo varovati skupnostno imunost kot javno dobro

S cepljenjem imamo edinstveno priložnost prispevati svoj del k skupnostni imunosti, ki je potrebna za normalizacijo življenja in za zaščito bolj ogroženih.
Cepljenje proti covidu-19 v Collegevillu v Pensilvaniji<br />
FOTO: Hannah Beier/Reuters
Cepljenje proti covidu-19 v Collegevillu v Pensilvaniji<br /> FOTO: Hannah Beier/Reuters
Urh Grošelj, Meta Rus
13. 3. 2021 | 06:00
19:03

V nadaljevanju preberite:


Cepljenje je za večino zgolj nujen in še znosno neprijeten vbod z iglo, za nekatere pa z vidika varnosti vprašljiv invaziven poseg v človeško telo. To je morda najpomembnejši posamezni ukrep v zgodovini medicine, ki je doslej rešil stotine milijonov življenj in znatno podaljšal pričakovano življenjsko dobo ljudi v razvitem svetu. Med ljudmi cepljenje že skozi celotno zgodovino vzbuja cel spekter različnih mnenj in odzivov; proticepilstvo je staro toliko kot samo cepljenje.

S cepljenjem proti covidu-19 so se v javnosti močno okrepile razprave o cepljenju – kar je izvrstna priložnost, da izboljšamo razumevanje javnosti glede ključnih dilem, povezanih z njim. Kot družba se danes pogosto precej več ukvarjamo z varnostjo cepiv kot z njihovo učinkovitostjo. Prav pa je, da se spomnimo tudi časa pred izjemnim uspehom cepljenja, ki ga je ameriški center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC) – ne brez razloga – razglasil za enega izmed desetih glavnih dosežkov javnega zdravstva v preteklem stoletju.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine