Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu

Zakaj je medicinski material predrag in kako je majhna zdravniška skupnost v neformalnem sistemu poiskala špranjo.
Fotografija: Pod rentgenom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Pod rentgenom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Dobavitelji medicinskega materiala in zdravil že desetletja izčrpavajo zdravstveno blagajno. Prek formalnih in neformalnih povezav med podjetji ter funkcij v državnem aparatu in ZZZS ter izvršilni oblasti se je vzpostavil sistem, ki omogoča dogovorno ekonomijo s preplačanimi materiali in zdravili. Tu je zgodba, kako je majhna zdravniška skupnost obšla celoten sistem dobave materialov v Sloveniji in isti material po veliko nižji ceni dobavlja iz Nemčije.

Politična večina že desetletja skrbi, da zdravstveni sistem ostaja nespremenjen. V tem sistemu bolnik ne sme prejeti zdravstvene oskrbe in plačila pri kateremkoli zdravniku v Sloveniji, ampak samo pri točno določenem zdravniku, ki ga določi politika in potrdi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Neupoštevanje univerzalne dostopnosti do zdravstvenih pravic iz 13. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in 51. člena ustave ter ekskluzivno plačilo zdravstvenih storitev državno določenim izvajalcem daje slovenskim dobaviteljem ključno pravno podlago, da preprodajajo izdelke točno določenim zdravstvenim ustanovam. Pri tem posegajo po vseh možnih hiperbirokratskih prijemih in izigravajo zakon o javnih naročilih. Ta ravnanja so možna zaradi neučinkovitih nadzornih in državnih ustanov. Eden ključnih vzvodov dobaviteljev je skupščina ZZZS.

Slovenski zdravniki že desetletja opozarjajo, da trenutna zdravstvena ureditev škoduje bolniku. Analize razkrivajo povezave in dogovorno ekonomijo med dobavitelji, zdravniki in ustanovami, ki bi morale skrbeti za preglednost, nadzor in učinkovito porabo skupno zbranega denarja za naše zdravljenje.

Leta 2010 sta dr. Blaž Mrevlje in prof. dr. Marko Noč opozorila na sistemsko korupcijo pri dobavi žilnih opornic. Cena dobave žilne opornice je nekajkrat presegla ceno žilne opornice na evropskem prostem trgu. Kljub natančni reviziji in popisu dogodkov že deset let (!) čakamo na epilog te zgodbe.

Dobavitelji so si v desetletjih delovanja ustvarili zapleteno mrežo povezav, s katerimi usklajeno obvladujejo prodajo medicinskih pripomočkov in zdravil. Povezave, preprodajo in vojno dobičkarstvo na račun zavarovancev so v letu 2016 razkrili dokumenti oddaje Ekstravizor, predvajane na TV Slovenija.

Naj ponazorim: med ključnimi dobavitelji v državnem zdravstvu je podjetje Sanolabor in z njim povezana podjetja. Sanolabor je kot predstavnik delodajalcev dolgoletni član skupščine ZZZS. Skupščina ZZZS (v njej so tudi predstavniki Kemofarmacije, Tosame in družbe Zaloker & Zaloker, pomembnih dobaviteljev medicinskega materiala in zdravil) pa v imenu vseh državljanov bedi nad pravicami, uresničevanjem pravic in porabo skupno zbranega denarja za zdravljenje bolnikov. Naloga skupščine je tudi, da poda predloge za izboljšanje in večjo dostopnost do zdravstvenega varstva državljanov.

PrimerjavaCenMedikont
PrimerjavaCenMedikont


Ali Slovenci plačujemo dražje materiale kot v Nemčiji?


Zdravniška skupnost Medikont, ki se ukvarja z nabavo medicinskega materiala neposredno pri proizvajalcih, je do lanskega leta instrumente, med drugim, kupovala pri proizvajalcu v eni od sosednjih držav. V skupnosti Medikont smo nekega dne prejeli klic iz družbe Miba Vita, registrirane za trgovino na debelo, ali bi sodelovali pri »veliki zgodbi«. Izkazalo se je, da nam je Miba Vita želela dobavljati instrumente, ki smo jih do tedaj kupovali neposredno pri proizvajalcu. Ko smo ponudbo za sodelovanje zavrnili, se je izkazalo, da nam proizvajalec iz sosednje države instrumentov ne želi več prodajati.
Družba Miba Vita je poslovno povezana s Sanolaborjem, članom skupščine ZZZS. Sanolabor je pooblaščeni distributer družbe Miba Vita.

Tako je naša zdravniška skupnost za neposredno naročanje pri proizvajalcu ostala brez proizvajalca inštrumentov. Odločili pa smo se, da instrumente istega proizvajalca poiščemo pri dobavitelju na evropskem prostem trgu medicinskih pripomočkov. Leta 2020 smo v skupnosti našli nemškega dobavitelja, ki zastopa istega proizvajalca, in v kratkem času uspešno končali pogajanja o ceni za slovenskega zdravnika.
Zdravniki smo v pogajanjih dosegli za 48 odstotkov ugodnejše cene, kot jih ima slovenski dobavitelj. Slovenski dobavitelj Miba Vita ima prek pooblaščenega distributerja družbe Sanolabor v povprečju celo 15 odstotkov višjo ceno izdelkov, kot jo plačujejo nemški zdravniki!

V pogajanjih je nemški dobavitelj razumel, da ima Slovenija manjšo kupno moč v primerjavi z Nemčijo. Skoraj polovico manjši zaslužek državljana Slovenije v primerjavi z Nemčijo pomeni, da bi morala realna cena medicinskega pripomočka znašati pol manj, kot je trenutna cena pri slovenskem dobavitelju!


Evropa ne pozna državnega zdravstva in dogovorne ekonomije

S pomočjo združevanja zdravnikov in prostega trga EU smo zdravniki dokazali, da lahko samostojno dosežemo boljše cene na prostem evropskem trgu. Dokazali smo, da evropski dobavitelj razume, kaj je kupna moč posamezne države, in se temu prilagodi z ustrezno nižjo ceno.

Člani naše skupnosti so tudi zasebni zdravniki in zobozdravniki, ki opravljajo delo v javnem zdravstvu. S tem dejanjem smo dokazali, da v zasebnem zdravstvu ne potrebujemo zakonov in pravilnikov javnih naročil državnega zdravstva, ampak samo pregledno in vsem dostopno javno zdravstvo. Z javnim denarjem za zdravstvo, ki ga prejmemo od naših bolnikov, znamo in zmoremo ravnati skrbno in pregledno.

Z dejanjem postavljamo ogledalo članom skupščine ZZZS, še zlasti dobaviteljem, ki skrbijo za pregledno in učinkovito porabo denarja v dobro vseh državljanov. Ob njihovih plemenitih nalogah v skupščini ZZZS že desetletja odtekajo stotine milijonov javno zbranega denarja.

Vztrajanje pri preživetem modelu statičnega javnega zdravstva oz. državnega zdravstva, monopolih in dogovorni ekonomiji postavlja ljudi v čakalne vrste. Pri tem jih nemalo izgubi življenje.

Krištof Zevnik, ustanovitelj zdravniške skupnosti Medikont za neposredno naročanje pri proizvajalcu. Zagovornik javnega zdravstva.

Komentarji: