Francozi čvrsti kot azzurri, Hrvati lucidni kot pravi Balkanci

V anketi slovenski strokovnjaki ocenjujejo možnosti trikolorov in ognjevitih.
Fotografija: Soccer Football - World Cup - Semi-Final - France vs Belgium - Paris, France, July 10, 2018 - Fans react in a fan zone at the Hotel de Ville before the World Cup semi-final match.  REUTERS/Philippe Wojazer
Odpri galerijo
Soccer Football - World Cup - Semi-Final - France vs Belgium - Paris, France, July 10, 2018 - Fans react in a fan zone at the Hotel de Ville before the World Cup semi-final match. REUTERS/Philippe Wojazer

Bojan Prašnikar, bivši selektor: "Navijal bom za Hrvaško, več možnosti pa dajem Franciji. V vseh moštvenih športih je Francija neugodna, ima moč in silo. Manj bo obremenjena v finalu, Hrvaška se je telesno in čustveno izčrpala. Na vsaki tekmi je šla preko svojih meja in prej ko slej se bo to poznalo. Res pa je, da izhaja z Balkana, kar pomeni, da je tudi nepredvidljiva. Zaradi tega in lucidnosti bi lahko bila v prednosti. V vsakem primeru pričakujem zelo izenačeno tekmo, z malo goli, čeprav imata obe reprezentanci veliko strelskih zmogljivosti. Izpostavil bi še, da je uspeh Hrvaške lahko samo pozitiven za slovenski nogomet, ki je igralsko in strokovno v krizi. Njen uspeh bi moral spodbuditi tudi nas, saj sporoča, da se obrestuje vlagati v nogomet."

Sašo Udovič, bivši reprezentant: "Možnosti so 50-odstotne, navijal pa bom za Hrvaško. Mislim, da je v psihološki prednosti, ker je sproščena, ima tisti poseben naboj, ki vliva dodatno moč in je v zaletu. Ne pozna se ji, da je praktično igrala tekmo več. Tudi proti Angliji sem pričakoval, da bo v podaljšku padla, a je bila bolj pri moči kot tekmeci. Francija naj bi bila bolj sveža in spočita, morda jo v vlogo rahlega favorita postavljajo trije igralci, med njimi Kylian Mbappe. Toda tudi Hrvaška ima v Luki Modriću, ki je po mojem prepričanju najboljši igralec prvenstva, močnega aduta. Francija mi sicer deluje kot Belgija. Ima vse, kar najboljši morajo imeti, toda nogomet je tudi nepredvidljiv. Na koncu res zmaga najboljši, toda včasih žoga zleti v vratnico ..."

Sašo Udovič. FOTO: inpho/sasa Pahic Szabo
Sašo Udovič. FOTO: inpho/sasa Pahic Szabo


Ermin Šiljak, bivši reprezentant: "Francija in Hrvaška sta ob Belgiji pokazali največ in sta zasluženo v finalu. Kanček več možnosti, v odstotkih 55:45, dajem Franciji, a po malem navijam za Hrvaško. Za obe reprezentanci je značilno to, da nista srečno v finalu, marveč sta bili v vseh tekmah zasluženi zmagovalki. Francija pod taktirko Didiera Deschampsa je kot Juventus ali nekoč Italija. 'Calcio' je močno vpet v selektorjevo vizijo, ki jo predstavlja čvrsta obramba, bliskovita preobrazba in nasprotni napad. Hrvaška je nekoliko počasnejša, v nekaterih delih igre tipična za svoje okolje, toda ustvarjalnejša. Najmočnejša je takrat, ko ima žogo v nogah. Kadarkoli je prevzela vajeti igre, je zasukala izid. Ima najboljšo zvezno vrsto in sploh posamezno zvezne igralce."

Novica Nikčević, trener: "Kakorkoli sukam prednosti enih ali drugih, so v vlogi favoritov Francozi. Menim, da so močnejši v napadu in so na vseh igralnih položajih so kompaktnejše moštvo. Hrvaška ima bolj psihološko oviro kot igralno. Podzavestno so igralci svoj cilj že izpolnili in verjetnost je, da ne bodo tako zbrani. Da ne omenjam, da so zaradi podaljškov igrali tekmo več in da so imeli dan manj za osvežitev. Na igrišču bo v vsakem primeru razliko naredil Kylian Mbappe, igra na desni strani, na kateri Hrvaška v Ivanu Striniću nima najmočnejšega aduta, čeprav je igral vrhunsko prvenstvo. Predvsem pa sem prepričan, da si Didier Deschamps ne bo dovolil taktičnih spodrsljajev, kot si jih je Gareth Southgate, ker ni ustavil hrvaškega obstreljevanja s predložki z bočnih položajev."

Branko Zupan. FOTO: Blaž Samec/Delo
Branko Zupan. FOTO: Blaž Samec/Delo


Branko Zupan, trener: "Oba vratarja, francoski Hugo Lloris in hrvaški Danijel Subašić, sta v Rusiji v odlični formi. Finale bo tudi zanju poseben izziv in v marsičem bi lahko vplivala na razplet. Lloris je izkušenejši, tehnično in taktično popolnejši. V Angliji je dobil še dodatno kakovost, še posebej, ker je slog igre pri Tottenhamu tak, da ima tudi vratar veliko stika z žogo in sodeluje v igri. Zelo dobro se postavlja in je odziven, napada žogo in je v Rusiji vsekakor izstopal. Na roko mu gre tudi obramben način igre. Ni v veliko skušnjavah, če se znajde v njej, jo reši, ker je nanjo pripravljen. Subašić ni tako napadalen, ne tvega z iztekanji iz vrat. Še vedno je vratar v razvoju. Ima psihološko moč, zaradi katere lahko uveljavlja znanje. Pri 11-m se je zato zelo odlikoval."

Matjaž Kek, trener Rijeke: "Hrvaška ne bo izgubila. Hrvaška in Francija sta v pravih trenutkih imeli znanje in srečo. Francija ima bolj razdelano igro, Hrvaška je bila sposobna menjavati ritem in način branjenja. Z Mariom Mandžukićem lahko napada visoko, Luka Modrić in Ivan Rakitić sta se prav tako v trenutku prelevila v napadalca, ki branita visoko od vrat. To sta si privoščila zaradi izjemnega tekača Marcela Brozovića. A Hrvaška se lahko hitro postavi v obrambni blok 30 m od svojih vrat. Selektorja sta različna, Didier Deschamps je izkušen, Zlatko Dalić povsem neobremenjen in čisto vse se mu je posrečilo. Kaj je največja moč Hrvatov? V 50. minuti so videti, kot da bodo popadali po tleh, potem pa v 110. minuti letijo kot naviti. Mentalno so izjemno močni."

Komentarji: