Kdo naprej ob odlični Braziliji?

V skupini E se obeta izjemno zanimiv boj za 2. mesto.
Fotografija: Vse razen prvega mesta Brazilcev (na fotografiji Casemiro) v skupini E bi bilo veliko presenečenje. Foto Reuters
Odpri galerijo
Vse razen prvega mesta Brazilcev (na fotografiji Casemiro) v skupini E bi bilo veliko presenečenje. Foto Reuters

Morda je prav skupina E ena najbolj izenačenih na tem SP. To seveda velja zgolj ob predpostavki, da prihaja Brazilija v Rusijo z eno svojih najmočnejših generacij zadnjega desetletja, z odličnim selektorjem in očitno dobro naoljenim kolektivom. Vse razen prvega mesta Brazilcev bi bilo namreč veliko presenečenje.

Zgolj prvi brazilski zvezdnik Neymar je po »izračunu« PSG na trgu vreden več kot katerakoli druga zasedba v tej skupini, Švica, Srbija in Kostarika pa skupaj ne presegajo polovice tržne vrednosti Brazilije ...

Na igrišču resda ne bodo šteli milijoni, pač pa le znanje, izkušnje in dnevna forma. Obeta se strahovito zanimiv boj za drugo mesto, pri čemer je v rahli prednosti Srbija, ki bo igrala z Brazilci šele v zadnjem kolu, ko bo slednjim morda zadostovala tudi točka. Evropski reprezentanci gotovo premoreta več taktičnega znanja kot Kostarika, toda »srednjeameriška Švica« je že znala kaznovati podcenjevanje tekmecev. V ameriških kvalifikacijah je končala na 2. mestu za Mehiko, toda pred Panamo in tremi, ki so okusile vonj po SP na zadnjih turnirjih: Hondurasom, ZDA ter Trinidadom in Tobagom. Še več: na zadnjem mundialu je Kostarika osvojila skupino D pred Urugvajem, Italijo in Anglijo, šele v četrtfinalu jo je ustavila Nizozemska – po izvajanju 11-m!

Kdo ve, ali bo odlični Realov vratar Keylor Navas zadostoval Kostariki za nov podvig. Štiri leta po Braziliji vendarle kotirata višje Švica in Srbija, ki se bosta pomerili 22. junija v ruski evropski enklavi Kaliningrad. To bo dejansko največji derbi te skupine, v katerem bi lahko privrela na plano tudi čustva Srbov in številnih kosovskih Albancev v majici Švice.

Upajmo, da bo na koncu odločil boljši nogomet, v katerem stavne hiše več možnosti pripisujejo bogatejši in nogometno bolj izkušeni alpski državi. Prav vse štiri ekipe imajo torej svoje načrte, zato se obeta navijačem spremljanje ene najbolj privlačnih skupin na mundialu.

Komentarji: