Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Besni Hamilton kljub drugemu mestu očaral rojake

Zanimivo dirko za VN Velike Britanije, ki je postregla z neposrednim bojem med Ferrarijem in Mercedesom je dobil Sebastian Vettel, ki je skupno vodstvo povečal na osem točk.
Sebastian Vettel je bliskovito štartal in si po letu 2009 privozil drugo zmago v Silverstonu. Foto: AP
Sebastian Vettel je bliskovito štartal in si po letu 2009 privozil drugo zmago v Silverstonu. Foto: AP
9. 7. 2018 | 09:00
4:10
Silverstone – Lewis Hamilton skoraj ne bi mogel bolj zmanjšati škode, potem ko se je kmalu po štartu zaradi trka z neprevidnim Kimijem Räikkönenom zavrtel in s prvega mesta padel na začelje kolone. V domačem Silverstonu je pridirkal do drugega mesta, kljub temu pa je zmagovalec Sebastian Vettel še povečal vodstvo v skupnem seštevku formule 1.

Svetovni prvak Hamilton si je obetal, da bo na domačem dirkališču še povečal evforijo, ki jo je na Otok prinesla zmaga nogometašev Anglije v četrtfinalu SP v Rusiji. Bil je najhitrejši v kvalifikacijah, toda prednost je v hipu zapravil, po slabem štartu sta mimo njega švignila Vettel in Valtteri Bottas, a veliko bolj boleč je bil zasuk dirkalnika, ki ga je povzročil Räikkönen, ki je trčil vanj z gumo in si prislužil desetsekundno kazen.

Foto
Foto



Kazalo je, da bo imel Vettel mirno dirko in da bo zlahka prišel do zmage, toda zakuhalo se je zaradi dveh manjših nesreč, ki sta popestrili dogajanje in dirko vrnili na izhodišče. Ker se je po prvem varnostnem avtu Vettel odločil za drugo menjavo gum, je vodstvo prepustil Bottasu.

Deset krogov pred koncem pa se je po drugem varnostnem avtu vnela neposredna bitka dveh mercedesov z dvema ferrarijema, slednja sta delovala bolj prepričljivo, Vettel je imel tudi boljše gume od Bottasa, vendar se Finec ni vdal, predajo pa podpisal pet krogov pred koncem, ko ni bil dovolj pozoren ob drznem manevru Nemca. Mercedesov šef Toto Wolff se je prijel za glavo, potem pa je iz boksov prišel ukaz, naj Bottas predse izpusti moštvenega tekmeca Hamiltona. Slednji bi ga verjetno v vsakem primeru prehitel, ni pa imel možnosti, da bi ujel Vettla. Räikkönen je pozneje prehitel rojaka Bottasa in se prebil na zmagovalni oder.
 

Varnostni avto začinil dirko


Štirikratni svetovni prvak Vettel je bil še posebej vesel zmage, saj mu je uspelo premagati velikega tekmeca na njegovem dvorišču. Hkrati je Ferrariju po letu 2011 (Alonso) privozil zmago v Silverstonu. Zdaj imajo Italijani tam že 16 zmag, McLaren 14.

»Grazie ragazzi!« je po prihodu v cilj zavriskal Vettel, ki je vse naslove osvojil z Red Bullom. »Varnostni avto je vse skupaj začinil. Bottas je dirkal kot nor, čeprav je imel obrabljene gume. Presenetil sem ga v zavoju, vendar nisem bil prepričan, če bom ostal na stezi, na srečo se je izšlo. Pohvale moštvu, bil je čudovit vikend,« je bil vesel Vettel, ki je imel v soboto težave z bolečinami v vratu. »Adrenalin je pomagal, verjetno me bo bolelo ponoči, ampak nič ne de,« je z roko odmahnil 31-letnik, ki je vodstvo pred Hamiltonom po deseti dirki povečal z ene točke na osem.

Räikkönen je bil zadovoljen s tretjim mestom, lahko pa bi bilo še boljše. »Škoda tistega tretjega ovinka, zadel sem Lewisa z gumo. Moja napaka, kazen je bila zaslužena,« je priznal finski veteran, zadnji, ki je Ferrariju prinesel naslov svetovnega prvaka (2007).
 

Hamilton ni niti pogledal Räikkönena


Hamiltonu ni uspelo zmagati petič zapored v Silverstonu in skupaj že šestič, kljub temu pa je bil za večino navzočih pravi junak dirke. S 17. mesta se je namreč prebil na drugo. Toda še zdaleč ni bil dobre volje. Po dirki ni prišel do mikrofona nekdanjega dirkača Martina Brundla, ki je tako ostal brez izjave rojaka. V jezi jo je Hamilton ucvrl naravnost v čakalnico za zmagovalnim odrom, tam pa Räikkönena sploh ni pogledal (ta se mu tudi ni opravičil), le s hladnim stiskom roke je čestital Vettlu. Ko se bo pomiril, bo lahko zadovoljen, da bo imel na naslednji dirki, ki bo čez dva tedna v Hockenheimu za VN Nemčije, priložnost spet prevzeti vodstvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine