Dobnikar, Kukovica, Boštjančič in Nikolić v boj 26. novembra

Volilna skupščina Atletske zveze Slovenije (AZS) bo potekala videokonferenčno.
Fotografija: Atletsko zvezo Slovenije vodi Roman Dobnikar, ki kandidira za nov mandat predsednika. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Atletsko zvezo Slovenije vodi Roman Dobnikar, ki kandidira za nov mandat predsednika. FOTO: Jože Suhadolnik

Volilna skupščina Atletske zveze Slovenije (AZS) bo 26. novembra in bo potekala videokonferenčno, je odločil danes upravni odbor zveze po triurnem video zasedanju. Za ta datum in način je bilo 12 članov UO, trije pa so bili proti. Za predsednika je kandidaturo najavila četverica, največ v zgodovini zveze, ki letos obeležuje stoletnico.Sprva je bila volilna skupščina predvidena v živo 22. oktobra, a je bila zaradi druge razglasitve epidemije pri nas in omejevanja javnega življenja za zajezitev novega koronavirusa prestavljena.


»Glavni razlog za sklic e-volilne skupščino so ukrepi za zajezitev epidemije«


Klemen Boštjančič FOTO: Jure Eržen
Klemen Boštjančič FOTO: Jure Eržen
»Glavni razlog za sklic e-volilne skupščino je bil, da se ta čas ne ve, kako dolgo bodo veljali omejitveni ukrepi za zajezitev epidemije. Prevladalo je mnenje, da bo volitve do konca decembra težko izvesti v živo, ter da je potrebno dobiti vodstvo zato čim prej. S tem se bo omogočilo, da bo zveza in njena pisarna normalno delala naprej,« je dogajanje povzel direktor AZS Nejc Jeraša.

UO je obenem soglasno sprejel nacionalni razvojni načrt dela v slovensko atletiki med letoma 2021 in 2024, ki so ga strnili v osem prednostnih nalog. To so pripravljali skupaj z Evropsko atletiko že od marca letos, pa je potem pandemije nekoliko zavrla delo, ki se je bolj živahno nadaljevalo septembra in oktobra.

Člani UO so tudi soglasno sprejeli odločitev, da sprejmejo preventivno protidopinško izobraževanje Slovenske protidopinške organizacije (SLOADO) kot obvezen pogoj za pridobitev ali obnovitev tekmovalnih licenc športnikov, starejših od 14 let, ter za vse atletske trenerje. To so uvedli skladno s svetovnim protidopinškim kodeksom in mednarodnimi standardi.


V boj Dobnikar, Kukovica, Boštjančič in Nikolič


Peter Kukovica FOTO: Regent Tadej
Peter Kukovica FOTO: Regent Tadej
Na seji so obravnavali tudi kandidacijske liste za razglasitev najboljšega atleta leta. Največ časa pa so posvetili volitvam.

Za predsednika kandidirajo sedanji prvi mož slovenske atletike Roman Dobnikar, nekdanji predsednik Peter Kukovica ter novinca v atletiki Klemen Boštjančič in Stojan Nikolič. Vsi štirje so ali pa so bili na vidnih mestih v slovenskem gospodarstvu.

Stojan Nikolić FOTO: Šipić Roman
Stojan Nikolić FOTO: Šipić Roman
Dobnikar je bil na izredni volilni skupščini AZS januarja 2016 v Ljubljani izvoljen za predsednika. Z enoletnim mandatom je kot edini kandidat nasledil Gregorja Benčino. Ta je nekaj pred tem odstopil, Dobnikar je nato zvezo vodil slabo leto dni, preden je 6. decembra dobil štiriletni mandat. Dobil je 43 od 61 možnih glasov, drugi kandidat Andrej Kocič pa 18.

Kukovica je AZS vodil v obdobjih 2005-2009 in 2009-2012, po dveh zaporednih predsedniških mandatih do letos ni več kandidiral. Dobnikarja je predlagalo okrog deset klubov, Kukovico Triglav Kranj, Nikoliča velenjski klub, Boštjančiča pa AK Kranj.

V zgodovini AZS se še ni zgodilo, da bi se toliko kandidatov potegovalo za mesto predsednika, in to ob praznovanju stoletnice slovenske atletike ter v času, ko ima večina zvez težave, da pridobi koga iz gospodarstva, da bi vodil športno organizacijo.

Preberite še:

Komentarji: