Glavni cilj je rekord proge, vreme pa ostaja največja neznanka

Na novinarski konferenci pred začetkom Ljubljanskega maratona so se predstavili najboljši atleti, v moški konkurenci na rekord jasno cilja (vsaj) Sisay Lemma. 
Fotografija: Tudi letos bodo razplet krojili tekači iz afriških držav. Slika je simoblična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tudi letos bodo razplet krojili tekači iz afriških držav. Slika je simoblična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Ljubljani so se pred tekaškim vrhuncem predstavili javnosti najboljši povabljeni atleti, s katerimi želijo organizatorji letos doseči nov rekord proge in pridobiti tudi prestižni zlati znak Mednarodne atletske zveze (IAAF). Za prihajajoči konec tedna vremenarji napovedujejo dež, a se napoved počasi izboljšuje, zato so prireditelji optimistični, da v nedeljo dež ne bo krojil razpleta maratona. 

»Letošnji 23. maraton je eden najpomembnejših doslej, ker želimo dobiti zlati znak IAAF, ki je spričevalo za kvaliteto, a zato potrebujemo tudi odličen rezultat. Povabili smo tekače in tekačice, ki v tem trenutku spadajo med najboljše na svetu, imajo ponudbe s celega sveta, a so se odločili, da pridejo v Ljubljano. Tudi slovenski zasedbi sem hvaležen, da vsaj v takšnem obsegu prihajajo na ljubljanski maraton, brez njih maratona ne bi bilo,« je povedal direktor dirke Andrej Razdrih. 

Direktor maratona Andrej Razdrih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Direktor maratona Andrej Razdrih. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Cilj: (vsaj) pod 2:07


Na letošnjo izvedbo je prijavljenih 26 000 tekačev, a bo v primeru hudega deževja prišlo do določenega osipa. Vseeno so na štartu najboljši tekači do sedaj, izstopa Sisay Lemma, ki je letos že blestel tudi na maratonu v Parizu: »Če bo vreme v nedeljo takšno kot danes, potem bo zame v redu, mislim, da sem še vedno v dobri formi, težko pa rečem, če v takšni, kot sem bil v Dubaju ali v Pragi, bomo videli. Na vsaki tekmi si želim pokazati največ, kar znam, in se nanjo tudi pripravim, ker je vsak rezultat zame pomembna referenca.«

Čeprav se vremenska napoved počasi spreminja na bolje, je v nedeljo še vedno zelo verjetno, da bo tekače na progi spremljal dež. V tem primeru se tudi Razdrih boji, da rekorda ne bo, če pa jim bo vreme vsaj približno naklonjeno, potem si želijo nove rekordne znamke in časa (vsaj) pod dvema urama in sedmimi minutami. 

Komentarji: