Hrvati odpirajo vrata vrhunskemu športu

Pod posebnimi pogoji bodo lahko začeli vaditi športniki prve in druge kategorije ter članske ekipe v kolektivnih športih.
Fotografija: Marsikje bodo kmalu oživela tudi športna igrišča. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marsikje bodo kmalu oživela tudi športna igrišča. FOTO: AFP

Zagreb – Posamezne države postopoma uveljavljajo ukrepe za vrnitev v vsakdan. Pri nekaterih je med prvimi šport, kar velja tudi za Hrvaško, kjer bo v ponedeljek lahko začela vaditi večina vrhunskih športnikov. V Sloveniji termina za začetek treningov vrhunskih športnikov še ni.

Kot poroča Index.hr, bodo pod posebnimi pogoji lahko začeli vaditi športniki prve in druge kategorije ter članske ekipe v kolektivnih športih. Hrvaška se bo tako pridružila nekaterim drugim državam, ki so že napovedale vrnitev vrhunskih športnikov na treninge. Med njimi sta Nemčija in Avstrija, kjer so se nogometaši že pred dobrim tednom dni vrnili na prilagojene treninge v manjših skupinah. Drugi poklicni športniki naj bi v Avstriji začeli vaditi do konca tega meseca.

Skopi so podatki iz Madžarske. A kot poročajo v Mednarodnem združenju športnih novinarjev AIPS, tudi tam ne mirujejo. V marcu se je s koronavirusom okužila deveterica plavalcev, vendar bodo glede na zapise AIPS znova začeli vaditi prihodnji teden.
 

Slovenski športniki nestrpno čakajo


Na sproščanje ukrepov čakajo tudi v slovenskem športu. V svojih predlogih vladi za ukrepe za pomoč športu je Olimpijski komite Slovenije vključil tudi priporočila za sproščanje po posameznih vrstah športov. S tem bi bila poklicnim in vrhunskim športnikom znova omogočena ustavna pravica do dela, saj se večina s svojo dejavnostjo preživlja.

V Sloveniji je vlada doslej sprejela ukrepe za sproščanje določenih omejitev za rekreativni šport. Tako so se z 20. aprilom odprla teniška in golf igrišča ter balinišča, za zdaj pa ostaja nejasno, kdaj bi se lahko na treninge vrnili vrhunski športniki.

Komentarji: