Janja Garnbret bo lahko branila zlato tudi v Parizu 2024

Ni možnosti, da bi bil karate, ki je v Tokiu doživel prvenec, tudi v Parizu del olimpijske družine. Na igrah breakdancing, rolkanje in deskanje na valovih.
Fotografija: Janja Garnbret bo imela tudi v Parizu možnost opozoriti nase olimpijsko družino. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo imela tudi v Parizu možnost opozoriti nase olimpijsko družino. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

Športni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Kit McConnell je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da ni nobene možnosti, da bi bil karate, ki je letos v Tokiu doživel olimpijski prvenec, tudi v Parizu čez tri leta del olimpijske družine.

V preteklih dneh sta se francoski olimpijski prvak v karateju do 67 kg Steven Da Costa in francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu trudila prepričati odgovorne, da bi bil karate tudi na programu prihodnjih poletnih OI, ki bodo leta 2024 v Franciji, a neuspešno. McConnell je pojasnil, da dodajanje oziroma spreminjanje športov za Pariz ni mogoče že nekaj časa, saj je bil končen seznam določen že pred Tokiem 2020.


»Štirje izbrani športi za OI 2024 bodo igram prinesli pravo ravnovesje«


Že februarja 2019 so organizatorji iger v Parizu predlagali štiri športe po svojem izboru, ki bi jih vključili na seznam, med katerimi pa ni bilo karateja. Izbrali so breakdancing, rolkanje, deskanju na valovih ter športno plezanje, kar je potrdil tudi Mok. To pomeni, da bo imela olimpijska prvakinja v plezanju Janja Garnbret tudi v Parizu možnost opozoriti nase olimpijsko družino. Breakdancing bo v francoski prestolnici doživel olimpijski krst, medtem ko so bili drugi trije prav tako urbani športi že del iger v Tokiu.

image_alt
Tudi starša sta se veliko naučila od Janje


»Štirje izbrani športi za OI 2024 bodo igram prinesli pravo ravnovesje. V Tokiu so bili ekipni in borilni športi zelo dobro zastopani, bolj urbani športi pa so v primerjavi z bolj tradicionalnimi poskrbeli za drugačno dinamiko,« je prepričan McConnell. Vseeno pa ni izključeno, da se ne bi karate kdaj v prihodnosti zopet vrnil v olimpijsko druščino.

Preberite še:

Komentarji: