Kdo je bil najučinkovitejši Slovenec v krstni sezoni lige ABA?

V tokratnem kvizu preizkus znanja iz košarke, nogometa in plavanja.
Fotografija: Jaka Lakovič je pred dvema desetletjema blestel v Krkinem dresu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Jaka Lakovič je pred dvema desetletjema blestel v Krkinem dresu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

1. Letos mineva 20 let od edinega zmagoslavja enega od slovenskih moštev v regionalnem košarkarskem prvenstvu. V finalu takratne lige Goodyear je Union Olimpija premagala Krko s 73:59. Novomeščani so v polfinalu prekosili Cibono z 98:93 z 38 točkami Jake Lakoviča, Ljubljančani z 69:56 Pivovarno Laško z 20 točkami Jirija Welscha. Kdo je bil najučinkovitejši slovenski strelec celotnega tekmovanja s povprečjem 17,4 točke?

A) Slavko Duščak

B) Jaka Lakovič

C) Jure Zdovc

2. Danes mineva četrt stoletja od 37. finala pokala pokalnih zmagovalcev v nogometu. V Rotterdamu je Barcelona premagala branilca naslova PSG z 1:0 in nadaljevala tradicijo, da nobeno moštvo ni osvojilo lovorike dvakrat zapored. Edini gol je za Katalonce dosegel brazilski zvezdnik Ronaldo z 11-m, njegovi soigralci pa so bili med drugimi Pep Guardiola, Luis Figo, Luis Enrique in Hristo Stojčkov. Kdo je bil njihov trener?

A) Louis van Gaal

B) Carles Rexach

C) Bobby Robson

3. Na današnji dan leta 2004 je slovenski plavalec Matjaž Markič prijetno presenetil na evropskem plavalnem prvenstvu v v Madridu, saj je osvojil bronasto kolajno na 50 m prsno. Koprčana sta prekosila le sloviti Ukrajinec Oleg Lisogor in Francoz Hugues Duboscq. To je bil prvo odličje za naše moško plavanje v 50-metrskih bazenih po dolgih 11 letih. Kdo si je priplaval bron na EP 1993 v Sheffieldu?

A) Igor Majcen

B) Nace Majcen

C) Matjaž Koželj

Preberite še:

Komentarji: