Marquez bo ob jubileju lovil Lorenza

Pred nedeljsko VN Češkev motociklizmu  je vse bolj vroče v Ducatijevem moštvu
Fotografija: Jorge Lorenzo (99) in Andrea Dovizioso (04) sta uradno moštvena sotekmovalca, v resnici pa sprta tekmeca. Foto Motogp.com
Odpri galerijo
Jorge Lorenzo (99) in Andrea Dovizioso (04) sta uradno moštvena sotekmovalca, v resnici pa sprta tekmeca. Foto Motogp.com

Brno – Na nedeljski VN Češke se bo začela druga polovica letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva, ki ne obeta nič dobrega izzivalcem Marca Marqueza. Branilec naslova v elitnem razredu motogp ima skoraj za dve zmagi prednosti (46 točk) pred najbližjim zasledovalcem Valentinom Rossijem, proga v Brnu pa mu je vse prej kot tuja. Ne nazadnje je tam zmagal lani in leta 2013.

Španski as bo na Češkem praznoval poseben jubilej – okroglo stoto dirko v kraljevskem razredu. S ponovitvijo lanskega uspeha pa bi tudi ujel Jorgeja Lorenza na 5. mestu večne lestvice najuspešnejših v SP. Pri pičlih 25 letih je zbral 66 zmag (40 v motogp, 16 v moto2 in 10 do 125 ccm), šest let starejši rojak eno več, od teh 46 v motogp. Pred obema pa bodo še lep čas Italijana Giacomo Agostini (122) in Valentino Rossi (115) ter že pokojna Angel Nieto iz Španije (90) in Mike Hailwood iz Velike Britanije (76), ki sta po koncu tekmovalnih karier oba umrla kot nedolžni žrtvi prometnih nesreč.

Lorenzo je v uvodnih devetih preizkušnjah sezone drugi najuspešnejši po številu zmag. Po zaporednih uspehih v Italiji in Kataloniji pa je znova utonil v povprečju, tako da da na skupni razpredelnici zaseda 6. mesto z debelimi 80 točkami zaostanka za Marquezom, ki je zbral že pet zmag. Usoda ju bo v prihodnji sezoni združila pod Hondino streho, do tedaj pa bo moral Lorenzo pretrpeti polčetrti mesec mučnega branjenja Ducatijevih barv. Vse bolj je namreč jasno, da si gresta s sotekmovalcem Andreo Doviziosom pošteno na živce. Italijanu je šlo med drugim v nos deset milijonov evrov razlike v plači, zato je nedavno potožil, da Ducati zagotovo ne nameni njegovemu "prijatelju" 12,5 milijonov evrov na leto, zato da bi v dveh sezonah skupaj iztržil dve zmagi.
 

Lorenzo jezen na Doviziosa


"Dovizioso? Vprašanja o njem me počasi utrujajo. Ko je lani zmagoval in na koncu zaostal le za Marquezom, sem bil med tistimi, ki so stali pod odrom za najboljše in mu ploskali. Hkrati pa nisem nikoli razumel, zakaj se je vedno trudil razvrednotiti moje dosežke. Zdaj se me je lotil še neštetič in ne morem ostati tiho," se je pred VN Češke razhudil Lorenzo in začel vračati strelice.

"Dovi ima veliko povedati na račun moje tekmovalne kariere, čeprav sem bil trikrat prvak v motogp in dosegel 46 zmag, pred tem sem bil dvakrat najuspešnejši do 250 ccm. On je leto dni starejši od mene, a zdaj mineva že 14 let od njegovega edinega sezonskega zmagoslavja do 125 ccm, v motogp pa je zbral devet zmag. Zares visoko se je uvrstil le lani, ko so se mu idealno postavili vsi planeti. Za Ducati dirka že šest sezon, v zadnjih treh mesecih pa je redno počasnejši od mene, čeprav sem član moštva šele drugo leto. Verjetno bi bilo zanj bolje, če bi se zamislil na svojo vožnjo, mene naj pusti pri miru," je prekipelo Špancu, ki je bil kot debitant v SP Doviziosov tekmec.

"Motiti pa sem ga začel ob prehodu v četrtlitrski razred, ko sem ga začel redno premagovati. In ko se je lani prvič uvrstil višje, si je očitno začel domišljati, da je boljši, kot je v resnici. Po talentu pa je bil vedno za Rossijem, Marquezom, menoj, Pedroso in Viñalesom, zdaj ima celo srečo, da se je Casey Stoner upokojil in da se je Marco Simoncelli smrtno ponesrečil, sicer bi tudi njiju gledal v hrbet," je prepričan Jorge Lorenzo.

Komentarji: