Mir in Rins kakor nazadnje Mamola in Ferrari

Na VN Evrope dvojna zmaga Suzukija. Joan Mir s prvencem še korak bližje premiernemu naslovu svetovnega prvak v motoGP.
Fotografija: Joan Mir ni skrival navdušenja po krstni zmagi v razredu motoGP. FOTO: Jose Jordan/AFP
Odpri galerijo
Joan Mir ni skrival navdušenja po krstni zmagi v razredu motoGP. FOTO: Jose Jordan/AFP

Ljubljana – Vzhajajoči španski motociklistični zvezdnik Joan Mir (Suzuki) je s krstno zmago v kategoriji motoGP, ki jo je slavil na včerajšnji veliki nagradi Evrope, naredil velikanski korak k prvemu naslovu svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. S podvigom v Valencii je namreč še povečal svojo prednost v skupni razvrstitvi.
image_alt
Od moštva KTM se želi posloviti s krstno zmago med elito


»Sploh nimam besed, s katerimi bi opisal čustva, ki me zdaj prevevajo. To je neverjetno! V svoji zbirki uspehov sem pogrešal le še to zmago in zdaj sem zelo srečen. Počutil sem se odlično, za kar gre zasluga vsem v ekipi, ki so odlično pripravili motor,« ni skrival navdušenja Mir, potem ko se je še tretjič zapored in sedmič v sezoni povzpel na oder za najboljše motoriste, prvič doslej – na najvišjo stopnico. Tako je postal deveti različni zmagovalec v tej razburljivi sezoni motoGP.
MotoGP_Evrope
MotoGP_Evrope


V vodstvo se je prebil v 17. krogu, v katerem se je prebil mimo moštvenega sotekmovalca in rojaka Rinsa, ki je – kakor je razkril – v tistem zavoju storil napako pri prestavljanju, česar mu nekdanji vrhunski nemški dirkač Alex Hofmann, zdaj strokovni komentator na avstrijski televizijski postaji Servus, preprosto ni verjel. Kakor je namignil, je Rins moral ekipnemu kolegu prepustiti vodilni položaj, saj ni bilo videti, da bi tam storil napako ...
 

V SP ima že 37 točk naskoka


Kakorkoli že, Mir je odtlej bolj ali manj nadzoroval dirko, v cilju je imel le 0,651 sekunde naskoka Rinsom, ki je z drugim mestom zaokrožil dvojno zmago Suzukija, prvo za to japonsko ekipo po letu 1982, ko sta v Hockenheimu prvi dve mesti osvojila Američan Randy Mamola in Italijan Virginio Ferrari. »Tako zelo sem srečen za moštvo, brez besed sem,« je bil ganjen 23-letni Španec, ki ima pred zadnjima dvema letošnjima dirkama (15. t. m. prav tako v Valencii in 22. t. m. v Portimau) kot vodilni že 37 točk naskoka pred Francozom Fabiom Quartararojem (Yamaha) in Rinsom.
image_alt
Yamahi odvzeli 50 točk, Rossi se vrača na štart


Kljub lepi prednosti pa opozarja, da prvenstvo še ni odločeno. »Čeprav mi zdaj kaže veliko bolje kot, denimo, v petek, še ni konec. Sem na dobri poti, a še naprej bom moral voziti pametno in se izogibati napakam. Prihodnjo nedeljo bom poskušal ponoviti tokratno predstavo in vnovič zmagati. Če to ne bo možno, si bom prizadeval osvojiti čim več točk,« je svoj načrt razkril Mir.
Španca Joan Mir (desno) in Alex Rins sta poskrbela za prvo Suzukijevo dvojno zmago po letu 1982. FOTO: Juan Medina/Reuters
Španca Joan Mir (desno) in Alex Rins sta poskrbela za prvo Suzukijevo dvojno zmago po letu 1982. FOTO: Juan Medina/Reuters


Trojno špansko slavje je v Valencii zaokrožil Pol Espargaro (KTM), ki je dan prej na vlažni stezi Ricarda Torma zablestel z najboljšim dosežkom kvalifikacij. V avstrijskem moštvu so bili prav tako izjemno zadovoljni z izkupičkom (s 3. Espargarojem, 5. Portugalcem Miguelom Oliveiro in 7. Južnoafričanom Bradom Binderjem so bili namreč kar trije dirkači KTM med sedmerico), pravi polom pa so doživeli Yamahini asi. Quartararo je že v prvem krogu zdrsnil s proge, kmalu zatem je tehnična okvara ustavila italijanskega veterana Valentina Rossija, ki je po prebolelem covidu-19 zadnji hip pripotoval v Španijo, še najboljši predstavnik tega japonskega moštva je bil Franco Morbidelli na komaj 11. mestu!
image_alt
Je prišel čas, da bo na dirki končno zavladal Mir?


V kategoriji moto2 je bil najhitrejši Italijan Marco Bezzecchi (Kalex), v razredu moto3 pa se je krstne zmage veselil Španec Raul Fernandez (KTM). Naslednje dirke za SP bodo na sporedu že čez šest dni, prav tako na stezi Ricarda Torma, ki bo prihajajočo nedeljo gostila veliko nagrado Valencie.

Komentarji: