München vztraja pri veliki predstavi

Zaradi preložitve olimpijskih iger na leto 2021 se zapleta z izvedbo združenih evropskih prvenstev.
Fotografija: Slovita münchenska Allianz Arena je v teh dneh prazna, mnogi pa v bavarski metropoli sanjajo o vrnitvi nogometa kot tudi športnem prazniku 2022. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slovita münchenska Allianz Arena je v teh dneh prazna, mnogi pa v bavarski metropoli sanjajo o vrnitvi nogometa kot tudi športnem prazniku 2022. FOTO: Reuters

Preložitev olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto je poskrbela za številne spremembe v koledarju športnih prireditev poletja 2021. Atleti so se tako že odločili preložiti za eno leto svetovno prvenstvo, zdaj pa je seveda močno negotova izvedba združenih športih tekmovanj za evropske naslove, ki bi morala biti v Münchnu 2022. In prireditelji še naprej vztrajajo pri terminu – od 11. do 21. avgusta.

Premiera takšnega dogodka je bila pred dvema letoma v Glasgowu, kjer so bili zbrani kolesarji, telovadci, veslači in plavalci, v Berlinu so se v sklopu televizijskih prenosov projektu takrat pridružili še atleti. Prav preložitev atletskega svetovnega prvenstva posega v termin v bavarski prestolnici, kjer si prav tako od atletskega evropskega prvenstva obetajo veliko. Na svoji strani imajo Nemci tudi dejstvo, da svetovnemu prvenstvu atletov nasprotujejo prireditelji iger Commonwealtha, ki združuje dežele nekdanjega britanskega imperija. Te pa bodo od 27. junija do 7. avgusta v Birminghamu.

Prireditelji v Nemčiji in vodstvo tekmovanja glasno napovedujejo, da posamezne zveze same ne bodo mogle določiti novih datumov tekmovanj, ampak bo za to potreben širši konsenz z drugimi zvezami in prireditelji. Seveda vsi vedo, da bo težko na novo umestiti tekmovanja v koledar, toda prireditelji združenih evropskih prvenstev poudarjajo, da enostranske odločitve posamičnih zvez niso prava rešitev.

Ob atletiki bi v Münchnu gostili še prvenstva v golfu, gimnastiki, triatlonu in veslanju. Kot v Glasgowu 2018 pa si prireditelji obetajo velik učinek predvsem ob televizijskih prenosih, kjer hkratno tekmovanje različnih panog pritegne precej več pozornosti od izvedbe posamičnih. Za Nemce pa je dogodek dodatno pomemben, saj bi prvič po olimpijskih igrah 1972 v Münchnu gostili veliko športno predstavo z različnimi športi. Gre za vložek, ki ga v mestu ocenjujejo na 130 milijonov evrov.

Komentarji: