Niti za milimeter ne bodo več popustili nobenemu predsedniku

Bogdan Gabrovec, prvi mož OKS, si želi večjo podporo države slovenskemu športu. Častni listini za Vesno Fabjan in Darka Đurića.
Fotografija: Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je zavezan temu, da se zavzema za športnike. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je zavezan temu, da se zavzema za športnike. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Na 14. redni seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki so jo izpeljali prek spletne videokonference, so člani potrdili delovni in finančni načrt za prihodnje leto. Načrtujejo z 9,4 milijona evrov prihodki in odhodki. O tem bodo razpredali tudi na seji skupščine OKS (16. decembra).

Na včerajšnji seji izvršnega odbora so spregovorili tudi o več predlogih za pomoč športu, ki so jih letos že naslovili na vlado Republike Slovenije, vendar jih odgovorni niso upoštevali. Nadejajo se, da bodo imeli za šport vendarle posluh v naslednjem protikoronskem paketu. Kakor so razkrili, v naših športnih organizacijah računajo, da bodo zaradi epidemije bolezni covid-19 utrpeli izpad prihodkov v višini več kot 22 milijonov evrov.
image_alt
Gabrovec poslal ministrici Kustec predloge za pomoč športu

image_alt
Šport nas najbolj povezuje in navdušuje


Ob tem je Bogdan Gabrovec, prvi mož OKS, povzdignil glas. »Naša primarna skrb je, da se zavzemamo za športnike, zato niti za milimeter ne bomo več popustili nobenemu predsedniku. Upam, da bomo na izvršnem odboru toliko enotni, da bomo podprli naše zahteve. Brez tega namreč ne bo rezultatov,« je poudaril Gabrovec.
 

Ogorčen je tudi Erjavec


Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS), je ob tem izrazil zahtevo, da bi morali pristojni vsaj podvojiti sistemska sredstva za šport, saj zaradi epidemije zloveščega virusa prihodnje leto ne bo mogoče računati na denar pokroviteljev. Ogorčen je, ker mladi športniki ne morejo trenirati. »Strokovnjaki mi pravijo, da je zdajšnja generacija upov že izgubljena, kar zadeva šport na profesionalni ravni,« je zmajeval z glavo prvi mož KZS.
image_alt
Pričakujem izboljšanje položaja slovenskega športa

image_alt
Vsak dan je lahko slovenski praznik športa, ne le 23. september


Ko se je oglasil še Janez Sodržnik, podpredsednik OKS, ki je pristojnim svetoval, naj malo pogledajo čez mejo, kako tam nimajo težav pomagati športu, Mojca Doupona, direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ni mogla ostati več tiho.

»Težko je poslušati vse te kritike, češ da država nič ne pomaga, kajti v zadnjem obdobju smo naredili kar nekaj korakov v korist športa. Bojazen, da si zatiskamo oči, je odveč, je pa treba razumeti položaj, v katerem smo se znašli zaradi epidemije. Treba je tudi vedeti, da smo že bili na točki, ko bi bil lahko ves šport zaustavljen ...«

Ob tem kaže še omeniti, da je OKS ob 100-letnici olimpizma pri nas podelil najvišje priznanje, častno listino, slovenskim športnim zvezam, ki letos prav tako praznujejo stoletnico in druge visoke obletnice delovanja. To so nogometna, atletska, gimnastična, plavalna, planinska, smučarska, konjeniška, kolesarska, sankaška, strelska, veslaška, teniška, drsalna in avto-moto zveza. Častno listino sta po koncu športnih poti prejela tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan in paraolimpijski plavalec Darko Đurić.

Komentarji: