Ob Marquezu in Rossiju ne čuti kompleksov

Po zmagi na VN ZDA Alex Rins komaj čaka na štart v Jerezu.
Fotografija: Alex Rins ni mogel skriti nasmeška do ušes niti pod kavbojskim klobukom. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Alex Rins ni mogel skriti nasmeška do ušes niti pod kavbojskim klobukom. FOTO: Motogp.com

Tri dirke, trije zmagovalci (Andrea Dovizioso, Marc Marquez, Alex Rins) z motorji treh različnih proizvajalcev (ducati, honda, suzuki). Uvod SP v razredu motogp je bil nazadnje tako raznovrsten pred enajstimi leti, ko se je sezona začela z uspehi Caseyja Stonerja (ducati), Danija Pedrose (honda) in Jorgeja Lorenza (yamaha), končala pa z zmagoslavjem Valentina Rossija. Je letos možen podoben zasuk?

Če upoštevamo zgolj Marquezovo gromozansko prednost v Argentini in kako prepričljivo je vodil v soboto v Austinu do padca brez logičnih razlogov, je odgovor negativen. Toda prav zanimivo je videti nove obraze na najvišji stopnički zmagovalnega odra, kakršen je Rins. Katalonec še zdaleč ni novinec v motociklistični karavani, saj ima za seboj tri sezone v razredu moto3 (in 8 zmag) in dve v moto2 (4), pri 23 letih pa tretjo sezono dirka v kraljevskem razredu. Lani je v njem osvojil tri druga in dve tretji mesti, v nedeljo pa je vešče izkoristil odstope številnih asov in Rossijevo napako štiri kroge pred ciljem ter znižal Italijanov naskok pri zmagah v razredu motogp. Zdaj vodi le še z 89:1.

»Do prve zmage, za nameček v dvoboju z mojim vzornikom Valentinom, so me pripeljali sreča, nekaj znanja in potrpljenje. Pred odločilnimi krogi, ko sem bil peti in komaj dohajal Jacka Millerja, pa sem vedel, da moram počakati, da se bodo tekmecem izrabile pnevmatike. Že od nekdaj jih znam prihraniti nekoliko bolje kot drugi in to spretnost sem tokrat unovčil. Na prvem mestu sem se videl že lani v deževni Valencii, a mi je načrte prekrižal Dovizioso, tokrat pa mi je uspelo. Ta uspeh je zadoščenje za vsa razočaranja. Zmagati na progi, na kateri je bil šestkrat zapored najhitrejši Marquez ...« še vedno ne more verjeti dirkač iz Barcelone, ki je Suzukiju prinesel prvo zmago po Mavericku Viñalesu na VN Velike Britanije 2016. Z njo si je dodatno okrepil samozavest pred preostalimi 16 dirkami v sezoni.
 

V Austinu vsaka tri leta


»V Teksasu sem zmagal že v letih 2013 v razredu moto3 in 2016 v moto2. Zato sem pomislil, da bi lahko nadaljeval v triletnem ritmu, a si tega nisem drznil zaupati japonskim delodajalcem. Zdaj je pod streho prvi uspeh v motogp in kdo pravi, da ga ne bom ponovil že letos. Najbolj si želim, da bi čim prej minili trije tedni in da bi v Jerezu nadaljeval v podobnem slogu. Priznati moram, da nimam manjvrednostnega kompleksa, ko se postavim ob Marqueza, Doviziosa ali Rossija. Udarili se bomo na vso moč, po potrebi tudi z manj prijaznimi manevri, tako kot bodo tudi oni prekrižali pot meni. Zdaj moramo le popraviti zavorni sistem na naših motorjih, saj jih težko upočasniš, ko se s polno hitrostjo približaš ostremu ovinku. Celotna tehnična podlaga pa je zelo dobra,« je prepričan Rins, deseti španski dirkač, ki je prišel do zmage v razredu motogp.

V nedeljo mu je vendarle največ pomenila pohvala iz ust Italijana. »Alex je pameten in vedno med najhitrejšimi. Če bo dirkal le nekoliko bolj konstantno, se lahko hitro vključi v krog kandidatov za naslov prvaka,« meni Valentino Rossi.

Preberite še:

Komentarji: