Policija na treningu presenetila Fabjana

Najboljši slovenski judoisti z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak na čelu v Izoli pilijo formo za bližnje svetovno prvenstvo v Tokiu.
Fotografija: Pomočnik direktorja Policijske akademije Ivo Holc (levo) in vodja oddelka vrhunskih športnikov pri policiji Tomas Globočnik (desno) sta Marjanu Fabjanu izročila posebno priznanje ob 20-letnici zaposlitve na MNZ. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Pomočnik direktorja Policijske akademije Ivo Holc (levo) in vodja oddelka vrhunskih športnikov pri policiji Tomas Globočnik (desno) sta Marjanu Fabjanu izročila posebno priznanje ob 20-letnici zaposlitve na MNZ. FOTO: Miha Šimnovec

Izola – Najuspešnejši slovenski trener Marjan Fabjan lahko mirno pričakuje letošnji vrhunec v judu – svetovno prvenstvo, ki se bo čez 23 dni začelo v (pred)olimpijskem Tokiu. Če je mogoče soditi po dosežkih na turnirju za veliko nagrado prejšnji konec tedna v Zagrebu, so njegove udarne varovanke, Tina Trstenjak, Ana Velenšek in Klara Apotekar, že v vrhunski formi.

Trstenjakova, ki bo čez leto dni – če se ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidljivega – v japonski metropoli branila naslov olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, si je z odmevno zmago na zadnjem tekmovanju za svetovni pokal pred SP v Tokiu izdatno okrepila samozavest in dobila potrditev, da je njeno spomladi poškodovano koleno, zaradi katerega je bila prisiljena izpustiti junijske evropske igre v Minsku, spet nared za napore.

Tinin podvig je v Zagrebu z bronastim odličjem dopolnila Ana Velenšek (nad 78 kg), blizu novi kolajni pa je bila tudi njena polsestra – evropska prvakinja Klara Apotekar (do 78 kg), ki se je s petim mestom ustavila tik pod zmagovalnim odrom. »Klara tokrat ni bila popolnoma zbrana, kar je po svoje razumljivo, saj športniki ne morejo biti vedno stoodstotni,« je pojasnil Fabjan in posebej pohvalil obe dobitnici kolajn.
 

Vedno starta na kolajno


»Moram priznati, da me je Ana prijetno presenetila. Borila se je zelo dobro in ugnala zelo kakovostne tekmice,« je razkril celjski strokovnjak in priznal, da ga je bilo pred slehernim dvobojem Velenškove strah, da se ne bi poškodovala. Njene tekmice so bile namreč dosti težje; Turkinja Kayra Sayit ima, denimo, dobrih 110 kilogramov in je tako dobrih dvajset kilogramov težja od Ane, Ukrajinki Galini Tarasovi pa je jeziček na tehtnici pokazal celo 120 kilogramov.

Vrhunsko pripravljenost je po poškodbi potrdila tudi rekonvalescentka Trstenjakova. »Tina je prikazala zelo dobre borbe. Storili bomo vse, da bo to formo zadržala do Tokia,« je zatrdil Fabjan, ki bi bil na svetovnem prvenstvu zelo, zelo zadovoljen z eno kolajno. »Zanjo se bo treba zelo potruditi ter premagati olimpijske, svetovne in evropske prvake. A sam bom vesel tudi vsakega petega mesta, čeprav vedno startamo na odličje,« je poudaril strokovni direktor pri Judo zvezi Sloveniji in glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku.


Brez Kaje Kajzer in Andreje Leški


Naše zastopstvo bo sicer v Tokiu štelo devet tekmovalcev, potem ko sta pred dnevi svojo udeležbo odpovedali Kaja Kajzer (do 57 kg) in Andreja Leški (do 63 kg), ki se po poškodbah še ne počutita dovolj pripravljeni. V ženski konkurenci se bosta poleg omenjene triperesne deteljice iz kluba Z'dežele Sankaku borili še sestri Štangar, Maruša (do 48 kg) in Anja (do 52 kg), v moški pa Adrian Gomboc, Andraž Jereb (oba do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg).

Vsi se te dni potijo na tradicionalnih mednarodnih pripravah v Izoli, kjer je Fabjan včeraj iz rok Iva Holca, pomočnika direktorja Policijske akademije, prejel posebno priznanje ob 20-letnici zaposlitve na ministrstvu za notranje zadeve. »To je lepa gesta in mi pomeni zelo veliko,« je bil vesel 61-letni Celjan, ki je službo v policiji prejel 1999., torej leto po kolajnah Urške Žolnir in Petre Nareks na svetovnih igrah mladih v Moskvi. Odgovorni so že takrat verjeli vanj in v njegovo delo, sam pa z uspehi, ki jih dosega s svojimi judoisti, že dvajset let upravičuje njihovo zaupanje.

Preberite še:

Komentarji: