Popoln vikend in prva zmaga žalujočega Leclerca

Monačan je v Belgiji končal dolgo Ferrarijevo sušo, Lewis Hamilton pa je še povečal vodstvo v skupnem seštevku.
Fotografija: Formula One F1 - Belgian Grand Prix - Spa-Francorchamps, Stavelot, Belgium - September 1, 2019 Ferrari's Charles Leclerc celebrates on the podium after winning the race alongside second placed Mercedes' Lewis Hamilton and third placed Mercedes' Valtteri Bottas  REUTERS/Francois Lenoir Foto Francois Lenoir Reuters
Odpri galerijo
Formula One F1 - Belgian Grand Prix - Spa-Francorchamps, Stavelot, Belgium - September 1, 2019 Ferrari's Charles Leclerc celebrates on the podium after winning the race alongside second placed Mercedes' Lewis Hamilton and third placed Mercedes' Valtteri Bottas REUTERS/Francois Lenoir Foto Francois Lenoir Reuters

Na štiriintrideseti dirki v karieri in trinajsti pri Ferrariju je 21-letni Charles Leclerc le prišel do zmage, ki se mu je tako nesrečno izmuznila v Avstriji. Monačan je v tretje izkoristil najboljši štartni položaj in prepričljivo dobil VN Belgije v znamenitem Spa-Francorchampsu.

Leclerc, ki je pozimi prišel k rdečim iz Sauberja ter zamenjal Kimija Räikkönena, je potrdil razkošen talent, za njim je popoln vikend, v katerem je konkurenco deklasiral že na treningih in še bolj v kvalifikacijah, ko je moštvenega tekmeca Sebastiana Vettla ugnal kar za tričetrt sekunde.


 

Vettel 99 točk za Hamiltonom


Štirikratni svetovni prvak ga je sicer prehitel po prvem postanku, vendar je bila njegova taktika slaba, prvi komplet gum je zamenjal prehitro in moral na dodaten postanek, potem ko ga je prehitel Lewis Hamilton na bolj svežem kompletu pnevmatik. Nemec se je moral sprijazniti s četrtim mestom in zdaj za Hamiltonom, ki je bil več kot zadovoljen z drugim mestom, zaostaja že 99 točk. Zelo blizu mu je tudi Leclerc, ki je že v prvi sezoni pri Ferrariju pokazal zobe številki 1.

Lewis Hamilton je še povečal prednost pred prvim zasledovalcem. FOTO: Reuters
Lewis Hamilton je še povečal prednost pred prvim zasledovalcem. FOTO: Reuters


Na drugem mestu v skupnem seštevku se je s tretjim mestom utrdil Valtteri Bottas, ki se je tako zahvalil Mercedesovim šefom za podaljšanje pogodbe, toda Hamiltona v drugem delu sezone bržčas ne bo mogel resno ogroziti, razlika je že 65 točk. Angležu se vse bolj nasmiha šesti naslov svetovnega prvaka. Samo Michael Schumacher jih ima več, sedem.


 

Zmago poklonil mrtvemu prijatelju


Ferrari je prišel do prve zmage, odkar je lani na VN ZDA zmagal Räikkönen. Vettel že dobro leto ni stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Odleglo je tudi Ferrarijevemu šefu Mattii Binottu, ki se je končno razveselil zmage v novi vlogi.

Pred dirko so se z minuto molka poklonili Francozu Anthoinu Hubertu, ki je dan prej umrl v nesreči formule 2. Leclerc, njegov prijatelj iz otroštva, mu je poklonil prvo zmago. Na zmagovalnem odru je nosil črn trak.

Charles Leclerc je pred dirko tolažil mamo tragično umrlega  Anthoina Huberta. FOTO: AFP
Charles Leclerc je pred dirko tolažil mamo tragično umrlega  Anthoina Huberta. FOTO: AFP


Dirka je bila zanimiva, potsregla je z nekaj lepimi prehitevanji. Kmalu po štartu je v gneči prišlo do trka, po katerem se je moral na razočaranje velike večine navijačev posloviti nizozemski zvezdnik Max Verstappen, ki je želel z glavo skozi zid.
 

Albon do petega mesta na Norrisov račun


Prva dirka za Red Bull pa bo v lepem spominu ostala Alexandru Albonu, ki je štartal z začelja, pa se prebil na peto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v karieri. Tajec je v avstrijskem moštvu zamenjal Pierra Gaslyja, ki ni upravičil pričakovanj.

Tragični junak dirke v Belgiji je bil sicer še en novinec Lando Norris, ki bi osvojil peto mesto, če se mu ne bi tik pred ciljem pokvaril mclaren.

Naslednja dirka bo čez teden dni v Monzi za VN Italije, kjer bo Ferrari želel znova razveseliti svoje navijače. Ferrari je nazadnje domačo dirko dobil leta 2010 (Fernando Alonso).

Preberite še:

Komentarji: