Pripravljeni na žetev kolajn

Jutri prvo dejanje evropskega prvenstva v spustu na Soči.
Fotografija: Nejc Žnidarčič pričakuje nadaljevanje imenitnega niza. FOTO: KZS/Nina Jelenc
Odpri galerijo
Nejc Žnidarčič pričakuje nadaljevanje imenitnega niza. FOTO: KZS/Nina Jelenc

Jutri se bo v Bovcu s slavnostnim odprtjem začelo evropsko prvenstvu v spustu na divjih vodah, tekmovalni del, ki se bo odvijal v Trnovem ob Soči, pa v sredo. Nastopili bodo tekmovalci iz 15 držav, med njimi 11 Slovencev. To bo tretje člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah v zgodovini, ki bo potekalo na Soči, nazadnje so ga priredili leta 2013.

»Veseli smo, da lahko gostimo evropsko prvenstvo. Naredili smo vse, kar je v naši moči. Seveda proti vremenu ne moremo. Jutri bomo otvoritev izpeljali v Kulturnem domu, potem pa upam, da se nam bo vreme malo nasmehnilo in da bodo dogodki na bovškem trgu,« je napovedal župan Valter Mlekuž.

Slovensko ekipo bodo sestavljali kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Tim Novak, Lea Novak, Živa Jančar in Ana Šteblaj ter kanuisti Blaž Cof, Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek. Na domačih brzicah bodo med glavnimi favoriti, med resnejše tekmece pa bodo sodili Francozi, Nemci, Čehi in Italijani. »Doma je vedno lepo tekmovati, na Soči, tu sem odrasel in dosegel lepe uspehe. Vsi imamo visoke cilje. Letos sem zmagal na vseh šprintih, na katerih sem štartal, zato upam, da bom zmagovalni niz podaljšal do evropskega prvenstva," je pred nastopom na Soči ocenil Žnidarčič, ki je na lanskem SP Muotathalu v Švici osvojil zlato kolajno v šprintu.

Na zlato kolajno v klasičnem spustu meri tudi svetovni prvak v tej disciplini Oven: »Želim si zmagati. Mislim, da sem zelo dobro pripravljen, na tekmi pa bomo videli, kako bo.« V vlogi svetovnega prvaka bo na Soči nastopil tudi kanuist Cof: »Trenutno se dobro počutim. Bil sem sicer bolan, a sem prestal težave. Formo bolj kot ne načrtujem za šprint, vendar bom startal tudi v klasiki.«
 

Veter otežuje priprave


Prirediteljem jo je sicer nekoliko zagodlo vreme, saj je izredno močan veter podiral drevesa in uničeval električno napeljavo, popolnoma pa je tudi uničil šotor na prireditvenem prostoru. Zaradi slabše vremenske napovedi so se organizatorji tudi odločili za bovški trg predvidene dogodke, med drugim tudi podelitev kolajn, preseliti v Kulturni dom Bovec.

Prva tekma v okviru evropskega prvenstva bo na sporedu v sredo, ko se bodo udeleženci merili za naslove evropskih prvakov v klasičnem spustu na divjih vodah, v četrtek sledi ekipna tekma v klasiki in tekmovanje veteranov, v petek kvalifikacije v šprintu na divjih vodah, v soboto pa še posamična in ekipna finalna preizkušnja v šprintu na divjih vodah.

Preberite še:

Komentarji: