Slovenci pustili na igrišču srce, vendar spet ostali brez zlata

Naši odbojkarji so morali v velikem finalu evropskega prvenstva v Katovicah po hudem boju priznati premoč Italijanom (2:3).
Fotografija: Slovenski odbojkarji Jan Kozamernik, Klemen Čebulj in Tine Urnaut (z leve) med finalnim obračunom. FOTO: Piotr Sumara/CEV
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji Jan Kozamernik, Klemen Čebulj in Tine Urnaut (z leve) med finalnim obračunom. FOTO: Piotr Sumara/CEV

Po Sofiji 2015, ko je bila boljša Francija, in Parizu 2019, takrat so morali priznati premoč Srbom, so slovenski odbojkarji upali, da bi se tokrat uresničil pregovor »v tretje gre rado« in da bi osvojili tako želeno zlato lovoriko na evropskem prvenstvu. A te so se na koncu veselili Italijani.

image_alt
Slovenija ima najboljše navijače na svetu


Azzurri so bili v drugem polfinalu boljši od branilcev lovorike Srbov. S tem se je tudi izpolnila želja slovenskega selektorja Alberta Giulianija, ki je pred tekmo z užitkom poslušal tudi svojo himno. ​Slovenci so v kakovostni predstavi obeh ekip vodili z 2:1, a nato predvsem zaradi neverjetnih servisov tekmecev in odlični predstavi rezervista Yurija Romana izgubili naslednja dva in morali priznati premoč. Zmaga Italijanov je po prikazanem na turnirju zaslužena, azzurri so prvenstvo celo končali brez poraza, še najbolj pa so se namučili prav v finalu.

»Zelo težko je, sploh po takšnem porazu ... Nič, naslednje leto se je treba ponovno zbrati in preštudirati vse, kar smo naredili v tem finalu. To je že tisto tretje srebro, res smo dali vse na igrišču in upajmo, da bodo navijači to uspeli spoštovati,« je za Kanal A v prvi izjavi po tekmi povedal Alen Pajenk.


Sijajen začetek Slovencev


Zaključni dvoboj so bolje začeli naši odbojkarji, ki so imeli v uvodnem nizu ves čas pobudo v svojih rokah. Potem ko so vodili od vsega začetka, so uvodni niz dobili s 25:22. Slovenci so tekmo začeli, kot so se pred njo dogovorili. Močno so pritisnili s servisi, s katerimi so uspešno ciljali Alessandra Michieletta, ki naj bi bil najslabši italijanski sprejemalec. In res je imel sicer odlični napadalec kar precej težav s servisi. Gregor Ropret, Klemen Čebulj in Pajenk so že v prvem delu dosegli ase, s Pajenkovim je Slovenija povedla z 10:6. Slovenski bloker pa je imel po izidu 18:14 še eno dobro serijo začetnih udarcev, s katero je ekipi priboril vodstvo 21:14. Toda nato je v četi slovenskega selektorja Giulianija prišlo do črnih minut. Za asom Michieletta so se tekmeci približali na 22:23, toda nato je isti igralec poslal žogo v mrežo. Giuliani je na servisno črto poslal Alena Šketa, ta pa se je za zaupanje zahvalil z asom, s katerim je Slovenija povedla z 1:0.

Črne minute s konca prvega niza so se podaljšale na začetek drugega, Italijani so povedli s 4:1, toda Slovenci so hitro vzpostavili ravnotežje, izenačili na 6:16, pri izidu 11:10 pa jih je Čebulj prvič v nizu popeljal v vodstvo. Toda Italijani niso popuščali, z odlično igro v obrambi so dobili nekaj dolgih in atraktivnih točk in povedli s štirimi točkami prednosti (18:14). Pajenk je z asom Slovenijo približal na 16:18, Tine Urnaut s preigravanjem pa je še znižal zaostanek. Toda v končnici so imeli velike težave s tekmečevim blokom, tako da je Italija zanesljivo izenačila izid na 1:1.A v tretjem nizu je Slovenija spet prevzela pobudo. Vodstvo z dvema točkama je z asom Jana Kozamernika povečala na 11:8, servisi Pajenka pa so priborili celo prednost petih točk (17:12). A to ni zadostovalo za mirno končnico, dobri servisi so Italijane popeljali do izenačenja na 20:20. Pajenk je nato s prvim tempom zaustavil njihov nalet, nato pa je svoje dodal Tonček Štern. Z dvema asoma in še dvema dobrima začetnima udarcema je omogočil še en blok Pajenku in spravil Italijane v obup, da so naredili še napako.
 

Romano in Michieletto dokončala svojo mojstrovino


Štern je nato z dobrimi servisi nadaljeval še na začetku četrtega niza. Poskrbel je za vodstvo 4:1, slovenski navijači so upali, da je to začetek konca azzurrov. A ti se s tem niso strinjali. Po vstopu v igro Romana so hitro ujeli priključek, sredi pa s tremi zaporednimi asi prišli do prednosti 17:13. Tudi Slovenci pa se niso dali kar tako. Servisi Čebulja so jih spet pripeljali povsem blizu, imeli so celo priložnost za izenačenje na 21:21, toda Urnaut težke žoge v protinapadu ni mogel spraviti mimo italijanskega bloka.

V odločilnem petem nizu je bil začetek za Slovence zelo obetaven. Štern je s servisi zagotovil vodstvo 3:0, toda tekmec oziroma natančneje Romano je ekspresno odgovoril in izenačil na 3:3. Slovenija je še nekaj časa minimalno prednost, a nato je na sceno stopil Michieletto, razigral se je za Slovence v napačnem trenutku. Njegovi servisi so italijanski ekipi zagotovili prednost, ki se je ni več dalo izničiti.FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

FOTO: Janek Skarzynski/AFP
FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Preberite še:

Komentarji: