Škandal zaradi napačne himne, nato skoraj pretep, na koncu boj za zlato!

V Katovicah predvajali drugo himno namesto slovenske, zmaga Slovencev nad Poljaki s 3:1 (-17, 30, 16, 35), v finalu z Italijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so se veselili nove uvrstitve, že tretje, v finale evropskega prvenstva. FOTO: CEV FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so se veselili nove uvrstitve, že tretje, v finale evropskega prvenstva. FOTO: CEV FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Polfinalna tekma evropskega prvenstva v odbojki med Slovenijo in Poljsko v Katovicah se je končala po slovenskih željah z zmago s 3:1 (-17, 30, 16, 35) . Slovenci so ulovili tretjo uvrstitev v sklepno dejanje starocelinskega prvenstva, tam so bili dvakrat prekratki za zlato, Poljaki, dvakratni zaporedni svetovni prvaki, so se varovancem Alberta Giulianija želeli maščevati za polfinalni poraz pred dvema letoma v Ljubljani. A ni bilo revanše, Slovenija se bo danes ob 20.30 uri v finalu udarila z Italijo, ki je v polfinalu premagala Srbijo s 3:1 (27, 22, -23, 18). So pa azzurri v skupinskem delu Slovenijo ugnali s 3:0.

Giuliani je klubski trener na Poljskem, v Asseco Resovii igrajo trije poljski reprezentanti in tudi slovenski as Klemen Čebulj, rivalstvo je bilo na obeh straneh mreže izjemno. Slovenski selektor in kapetan Tine Urnaut so vlogo favoritov prepustili gostiteljem in jih na koncu znova šokirali.

Že pred samo igro pa se je začelo s škandalom. Pred polno dvorano Spodek so prireditelji namreč namesto slovenske najprej predvajali srbsko himno, prekinili so jo šele po posredovanju uradnega napovedovalca in po žvižgih slovenskih navijačev. Iz vrste, postrojene pred dvobojem, je izstopil tudi jezni Dejan Vinčić. Nato so spustili slovensko himno, pri poljski ni bilo takšnih težav, je pa ta tako ali tako slovanska oziroma jugoslovanska. Še ena provokacija s poljske strani pač, je pa denimo poljsko himno pel tudi selektor, Belgijec Vital Heynen.

Klemen Čebulj je znova nadigral Poljake. FOTO: CEV
Klemen Čebulj je znova nadigral Poljake. FOTO: CEV

 

Pozitivni izziv


Prvi niz je dobila Poljska s 25:17. Slovenija je povedla s 7:5, a nato je Jakub Kochanowski z nizom petih zaporednih odličnih servisov zamajal sprejem Giulianijevih fantov, gostitelji so povedli z 12:7. Bilo je tudi 21:14 po nizu štirih servisnih bomb Wildreda Leona. Bartosz Kurek je bil odličen v napadu s šestimi točkami, tudi drugi korektor Lukasz Kaczmarek je bil odličen, tudi z asom za 25:17.

Drugi niz je bil bolj izenačen, Slovenija je vodila z 19:16, Poljaki so to zasukali v svoje vodstvo z 21:20. Obe strani nato nista izrabili večih priložnosti za dobitev niza (šest Poljska, dve Slovenija), ključen trenutek pa je bil pri izidu 30:30. Poljakom so že pripisali točko, a je challenge (izziv) s slovenske klopi po ogledu videoposnetka pokazal, da se je začetni udarec Čebulja, po prvotnem dosojenem avtu, le dotaknil roba igrišča. Niz je za zmago z 32:30 z napadom izrabil Tonček Štern.

V tretjem nizu so slovenski odbojkarji prikazali briljantno predstavo. V napadu je kraljeval Tine Urnaut (12 točk na tekmi), pomagala sta mu Štern (14) in Čebulj (10), poljski selektor Heynen pa je veliko menjaval, saj so gostitelji pešali tako pri sprejemu začetnega udarca kot v napadu, kjer niso prebili slovenske obrambe. Vseskozi so zaostajali (3:8, 8:16, 12:22), bili so nemočni, Slovenci so leteli po igrišču.

Pravijo, da gre v tretje rado, tudi pri boju za zlato. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Pravijo, da gre v tretje rado, tudi pri boju za zlato. FOTO: Janek Skarzynski/AFP


Kubiak povsem izven sebe


V četrtem nizu pa je po svojem dobrem napadu in točki poljski kapetan Michal Kubiak izgubil živce in se sporekel s slovenskim kapetanskim kolegom Urnautom na drugi strani mreže. Ta mu je besedno vračal, Kubiak pa je bil popolnoma izven sebe. A s tem je tudi pozitivno podžal svoje, Poljska je vodila, končnica niza pa je bila skrajno dramatična. Slovenija je imela tekmo že dvakrat dobljeno, a je Poljake dvakrat tudi rešil challenge, oba sta trajala maratonsko dolgo. Tretji izziv jih ni rešil, fantje Alberta Giulianija so v nizu zmagali s 37:35, jutri bodo v finalu igrali za zlato odličje z Italijo!

»To je bil dober prikaz naše karme, ko je denimo poljski selektor izjavljal, da ga ne zanima, s kom bodo igrali v polfinalu. Poljska je odigrala odlično tekmo, a upirali smo se jim z vseh položajev, imeli tudi nekaj sreče. Hvala slovenskim navijačem, tudi poljskim, tudi ti so nas dvignili,« je po drami dejal Klemen Čebulj. »Upam, da bo to tretje finale srečno,« je dodal Gregor Ropret, ki je polfinale in finale pred dvema letoma moral izpustiti zaradi vnetja slepiča in posledično operacije.



»Zelo sem ponosen na svoje igralce, zmagati v takšnem vzdušju, ko skoraj cela dvorana podpira Poljake, ni lahko. Igrali smo zelo dobro in si zaslužili to zmago. Tudi Poljaki so igrali zelo dobro, a smo zasluženo zmagali. Del naših sanj se je uresničil, a čaka nas še ena tekma,« je povedal selektor Alberto Giuliani. »Zelo sem vesel te zmage, fantastično smo igrali. Fantastično je zlasti to, da smo v dveh nizih zdržali v napetih končnicah. Odigrali smo pametno, bili potrpežljivi. Igrali smo s srcem in glavo,« je dodal Tine Urnaut.

Tonček Štern pa pripomnil: »Vso tekmo smo odigrali na visoki ravni, razen v prvem nizu je bilo mogoče nekaj treme, nismo bili sproščeni. Ko nam je igra stekla, smo spet premagali Poljake kot že dvakrat prej v polfinalih evropskih prvenstev in se zasluženo veselili zmage. Z igro smo zadovoljni v vseh prvinah, morebiti je bilo nekaj preveč napak na servisu, a proti takšnim nasprotnikom je treba pritiskati z začetnim udarcem.«


 

Komentarji: