Šport v Sloveniji znova brez gledalcev

Tekmovanja v Sloveniji so po sprejetju novih ukrepov še naprej dovoljena za registrirane športnike, a morajo biti za zaprtimi vrati.
Fotografija: Športniki bodo morali še nekaj časa počakati na gledalce na tribunah. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Športniki bodo morali še nekaj časa počakati na gledalce na tribunah. FOTO: Leon Vidic

Športna tekmovanja v Sloveniji so po sprejetju novih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa še naprej dovoljena za registrirane športnike, a jih morajo prirediti za zaprtimi vrati, brez gledalcev, je razvidno iz pojasnil, ki jih je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport danes posredovalo športnim zvezam in organizacijam.

Kot so zapisali na direktoratu za šport na ministrstvu, je za dejavnosti registriranih športnikov dovoljena izvedba vseh oblik športnih tekmovanj ter treningov tako v zaprtih športnih objektih kot v športnih objektih na prostem. Pri tem morajo organizatorji upoštevati predpisane omejitve: zagotavljanje minimalne varnostne razdalje med ljudmi ob smiselnem upoštevanju vseh higienskih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in njegovih priporočil za športna tekmovanja. Tekmovanja in treningi pa morajo biti zaprti za javnost.
 

Pogoj je registracija


Športna tekmovanja v regijah, ki so zaradi največjega števila okužb označene kot rdeče, posledično ne smejo biti organizirane v obliki javne prireditve. Za namen prevoza na uradna tekmovanja in treninge je kljub delni omejitvi gibanja v rdečih regijah dovoljeno prehajanje mej med regijami za tekmovalne dejavnosti po zakonu o športu v skladu z izjemo, ki velja za prihod in odhod na delo ter zaradi izvajanja delovnih nalog.

Tudi pri rekreativnih dejavnostih so v veljavi številne omejitve. FOTO: Jure Eržen
Tudi pri rekreativnih dejavnostih so v veljavi številne omejitve. FOTO: Jure Eržen


Kriterij za ločevanje športnih dejavnosti, ki sodijo pod nove omejitve, je registriranost udeležencev. V Sloveniji je po javno dostopnih podatkih okoli 36.000 registriranih športnikov vseh starostnih kategorij, ki jih prijavljajo športne zveze.

Organizirana rekreativna skupinska vadba je po novem v rdečih regijah prepovedana. Lahko pa se v teh regijah izvajajo individualne rekreativne vadbe in dejavnosti, pri katerih je možno zagotoviti zadostno varnostno razdaljo (tenis, badminton in namizni tenis), je razvidno iz današnjega pojasnila. Pri izvedbi rekreativnih športov v notranjih prostorih je največje število vadečih v prostoru eden na 20 m2, skupaj je lahko v enem prostoru največ 10 oseb, zagotoviti pa je potrebno tudi minimalno varnostno razdaljo med vadečimi v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, je še zapisano. Vadeči se morajo držati tudi priporočila NIJZ in ostalih veljavnih omejitev ter higienskih priporočil.


Na prostem brez stika


Na prostem je dovoljena športna rekreacija individualnega značaja ali izvajanje takšne športno rekreativne dejavnosti, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Pri tem velja omejitev zbiranja več kot 10 ljudi in predpisane minimalne varnostne razdalje, določila za uporabo zaščitnih mask in higienskih priporočil NIJZ, so zapisali na direktoratu.

V rdečih regijah so z novimi omejitvami prepovedane tudi vse športno rekreativne prireditve, v oranžnih so te še dovoljene, a le za največ 10 ljudi. Pri izvajanju športnih programov velja nošenje mask ali druge zaščite ustnega in nosnega predela. Izjeme so individualne športne vadbe, pri katerih je možno zagotoviti razdaljo vsaj treh metrov (dveh metrov za vadbe na prostem v oranžnih regijah).

Komentarji: