Sreča ga tokrat ni spremljala v Rio

Po napakah Petra Kauzerja in obeh kanuistov Urša Kragelj prvo slovensko ime slalomskega SP.
Fotografija: Peter Kauzer se je lahko po usodnih napakah zgolj obupano tolkel po glavi. Foto Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Peter Kauzer se je lahko po usodnih napakah zgolj obupano tolkel po glavi. Foto Nina Jelenc/KZS

Rio de Janeiro – Slovenski napad na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah je bil množičen in odločen, a je ostal pri srebru kanuističnega moštva. Posamični aduti so pogoreli eden za drugim, kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič v soboto, kajakaš Peter Kauzer v nedeljo, slednjič pa se z najvišjo uvrstitvijo vrača iz Brazilije Urša Kragelj, ki je za kolajno zaostala za 91 stotink sekunde kot četrta med kajakašicami.

Zadnji upi na odličje so šli po zlu z nastopom najbolj izkušenega in najuspešnejša moža slovenskega kajakaštva, ki je pred dvema letoma osvojil drugo mesto na OI na isti progi. Kauzerju se je v finalu obetal nov podvig, morda celo tretji naslov svetovnega prvaka, saj je bil najhitrejši pri obeh merjenjih vmesnih časov: pri prvem je njegova prednost znašala 1,46 sekunde, pri drugem 0,78. Toda podobno kot dan prej pri Savšku in Božiču se je zadnji del proge zanj spremenil v kalvarijo. Dotaknil se je 20. od skupno 24 vratic in izgubil ritem veslanja, tako da ga je odneslo mimo količkov št. 22. Z 52 kazenskimi sekundami je pristal povsem na dnu deseterice najboljših s kar 62,92 sekunde zaostanka za Nemcem Hannesom Aignerjem, ki je osvojil prvo posamično kolajno na svetovnih prvenstvih. Srebro je pripadlo Čehu Jiriju Prskavcu, pred dvema letoma tretjemu na OI, bron pa Pavlu Eiglu, ki je prinesel Rusiji prvo odličje nasploh na SP v konkurenci kajakašev.

»Dobro sem se počutil, bil sem sproščen in osredotočen. Do usodnih težav mi je čoln dobro drsel po vodi, bil sem ravno prav drzen, da se nisem spravljal v večje težave. V zadnjih štirih vratih pa sem 'zabluzil', a ne samo jaz,« je ocenil Kauzer, ki je ostal pri treh kolajnah s SP, dveh zlatih iz let 2009 in 2011 ter bronasti z lanskega mundiala v Pauju. »Škoda, toda proga je imela 24 vrat in do cilja si moral veslati tako, kot je treba. Vedel sem, da lahko izboljšam Aignerjev rezultat, čeprav je bil dober, a danes ni bil moj dan. Toda življenje gre naprej. Bolje je, da se mi je nekaj takšnega zgodilo letos kot prihodnje leto na SP v Seu d'Urgellu, ki bo odločalo o olimpijskih kvotah,« je poudaril Kauzer.
 

Dotik ukradel stopničke


Sobota se je začela s 7. mestom branilca svetovnega naslova v razredu C-1 in 9. stopničko drugouvrščenega v letošnji razvrstitvi svetovnega pokala Luke Božiča, pričakovanja pa so se približala vrelišču med nastopom Urše Kragelj. Izkušena 30-letna kajakašica je bila v polfinalu druga, v finalu pa se je povsem približala svojim prvim stopničkam na SP. Na koncu je zaostala zgolj za samimi slovitimi tekmicami, Avstralko Jessico Fox, ki je bila najboljša tudi med kanuistkami, Britanko Mallory Franklin in Nemko Ricardo Funk, nekaj grenkega priokusa pa ji je ostalo zaradi dotika 13. vratic. Brez dveh kazenskih sekund bi bila celo druga.

»Izredno sem vesela tudi 4. mesta, saj je moja najboljša uvrstitev na SP. Škoda rahlega dotika, ki mi je vzel stopničke, saj sem bila po 'neto' času hitrejša kot v polfinalu, in da mi sreča ni bila naklonjena za teh nekaj desetink, a borila sem se po svojih najboljših močeh. Zdaj bi najraje nemudoma štartala še enkrat, a verjamem, da bo prihodnjič Fortuna na moji strani,« je ostala optimistična Urša Kragelj.

Preberite še:

Komentarji: