Štiri v vrsto za Janjo Garnbret pred velikim finalom v Švici

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je brezhibno zaključila tudi z nastopom v polfinalu tekme svetovnega pokala v švicarskem Meiringenu.
Fotografija: Janja Garnbret svetovna prvakinja 4.9.2021 Kranj Slovenija [Janja Garnbret, plezalke,Kranj,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret svetovna prvakinja 4.9.2021 Kranj Slovenija [Janja Garnbret, plezalke,Kranj,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik/delo

V Meiringenu v Švici se bo s polfinalom in finalom v disciplini balvani v soboto zaključila uvodna tekma letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju za ženske. Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je odlično odprla sezono, s petimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri je bila po kvalifikacijah na mestu vodilne, vajo pa je izjemna Korošica ponovila v sobotnem polfinalu, ko je spet kot edina osvojila vse štiri vrhove. Najbolj se ji je približala Američanka Natalia Grossman (3), tretja je bila Francozinja Oriane Bertone (2). 

image_alt
Z glavo že v olimpijskem Parizu

Garnbretova je v Meiringenu že dvakrat zmagala, števec zmag v svetovnem pokalu pa lahko premakne na številko 32. Finale najboljše šesterice se bo začel ob 18. uri. Slovenska junakinja lanskih olimpijskih iger v Tokiu si je kot edina od sedmih Slovenk v petkovih kvalifikacijah zagotovila polfinale. Olimpijska prvakinja se je kot najboljša med vsemi udeleženkami kvalifikacij s petimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri v skupno desetih poskusih že v petek dopoldne pognala na mesto vodilne. Mesto vodilne je ubranila v polfinalu in ga želi obdržati tudi po finalu.

V polfinalu je znova pokazala prepričljivo predstavo ter v značilnem slogu v mahu, torej v enem poskusu, osvojila vrhove prvih dveh balvanskih smeri. Tretji balvanski problem se je izkazal za najtrši oreh, v steno je morala trikrat in v tretjem poskusu je kot edina osvojila vrh smeri. Sledil je še boj za prvo mesto polfinala, ki ga je slovenska šampionka gladko dobila, saj je četrti balvan, ki je preostalim povzročal precejšnje preglavice, rešila v prvem poskusu ter si kot edina s štirimi osvojenimi vrhovi zagotovila najboljše izhodišče v finalu.

Pri moških v ognju štiri slovenska železa, Lovenjak Sudar zmagovalec kvalifikacij

Drugo mesto je pripadlo ameriški izzivalki Grossmanovi, zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih v minuli sezoni. Američanka je v tretjem balvanu prišle zgolj do cone, za vrh četrtega pa je potrebovala štiri poskuse. Francozinja Bertonejeva na tretjem mestu ni bila konkurenčna najboljšima z dvema osvojenima vrhovoma. Enako Staša Gejo iz Srbije na četrtem mestu. V finalu bosta še Andrea Kümin iz Švice in Futaba Ito iz Japonske.

Moški se bodo v polfinalu in finalu na tem prizorišču v Bernskem višavju merili v nedeljo. Med dvajseterico polfinalistov so tudi štirje Slovenci, in sicer zmagovalec kvalifikacij Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Preberite še:

Komentarji: