Tima Gajserja na Češkem ustavila padec in sklopka

Svetovnega prvaka v razredu MXGP v Loketu spremljala smola, kljub temu še naprej vodilni v skupnem seštevku.
Fotografija: Tim Gajser je kljub češkim nevarnostim še vedno vodilni v SP.
FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je kljub češkim nevarnostim še vedno vodilni v SP. FOTO: Honda Racing

Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v Loketu na Češkem v elitnem motokrosističnem razredu MXGP zasedel 6. mesto. Svetovni prvak je prvo vožnjo končal na drugem mestu, v drugi pa je bil po padcu in obisku mehanikov v boksih šele 15. Skupno je to pomenilo šesto mesto, zmagal je Španec Jorge Prado, Gajser pa še ostaja skupno prvi v razvrstitvi svetovnega prvenstva. V uvodni vožnji preizkušnje za VN Češke v elitnem razredu je osvojil drugo mesto, v kvalifikacijah je bil sicer peti, za začetek češkega dirkanja je zaostal le za najhitrejšim v kvalifikacijah Pradom. Ta je večji del vožnje brez težav nadzoroval tekmece, tretji je bil Francoz Romain Febvre.

V drugi vožnji je Tim začel kot tretji za Pradom in Italijanom Antoniem Cairolijem, a mu je potem načrte za morebiten naskok na vrh in zmago v Loketu preprečil grd padec po tretjini vožnje. Iz ravnotežja ga je odneslo po enem od manjših skokov. Na srečo se ni poškodoval, je pa moral na obisk k mehanikom v bokse, da so spet usposobili njegov motor. Zaradi velike izgube časa se ni več mogel vključiti v boj za vrh, je pa vseeno prejel šest točk za 15. mesto. Drugo vožnjo je sicer dobil Cairoli pred Švicarjem Jeremyjem Seewerjem in Pradom. Španski as je skupno zmagal na češki preizkušnji, drugi je bil Cairoli, tretji pa Seewer.

»Vedel sem, da bom moral trdo delati in trenirati, da bom dobro pripravljen za trdo podlago, ki nas je čakala v Loketu. Na Češkem sem bil vesel navzočnosti slovenskih navijačev, ki so navijali zame in me spodbujali, da iz sebe iztisnem maksimum,« je uvodoma povedal Tim Gajser, ki pa se mu VN Češke tekmovalno ni izšla po željah. Ključnega pomena ob kakovostnem startu v vsaki vožnji je bila tudi natančna izvedba številnih vratolomnih skokov, ki se na zaviti progi vrstijo eden za drugim. Obvladovanje motorja v zraku sicer Gajserju ne povzroča težav, v tej prvini je zelo suveren, a upanje, da bi se povzpel na vrh zmagovalnih stopničk, česar mu v Loketu še ni uspelo, je splahnelo s padcem.

Svetovni prvak se v Loketu sicer ni veselil, a do konca sezone je še vedno veliko dirk. FOTO: Honda Racing
Svetovni prvak se v Loketu sicer ni veselil, a do konca sezone je še vedno veliko dirk. FOTO: Honda Racing

 

Herlings v avtu


»Prva vožnja je bila v redu, zadovoljen sem bil z njo in osvojenim drugim mestom. V drugi sem sicer dobro štartal, v četrtem krogu pa se mi je pripetil padec. Imel sem to smolo, da sem poškodoval sklopko in je nisem mogel uporabljati. Moral sem se vrniti v bokse in preden so jo popravili, sem zdrsnil globoko v ozadje,« je dogajanje v drugi vožnji pojasnil Gajser. »Na srečo sem nato dobro nadaljeval in rešil vsaj nekaj točk. Seveda pa sem na koncu koncev precej razočaran. A še vedno sem na prvem mestu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo in se ne smem preveč pritoževati. Zdaj nas čaka Lommel, ki se ga že veselim,« je Tim Gajser udaril piko na i čeških vtisov.

Torej nekaj pa je bilo le sreče v nesreči. Gajser je kljub neprijetni izkušnji ostal prvi v seštevku za SP. Zdaj ima 194 točk, drugi je po novem Antonio Cairoli s 183, tretji pa Prado s 177. V Loketu sicer zaradi posledic poškodbe na prejšnji dirki v nizozemskem Ossu ni nastopil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je bil pred češko dirko v seštevku svetovnega prvenstva drugi za Makolčanom. V šibkejšem razredu MX2 je zmago slavil Italijan Mattia Guadagnini, drugi je bil Francoz Maxime Renaux, tretji pa njegov rojak Thibaut Benistant.

Novo točko za SP je z 20. mestom v prvi vožnji ujel tudi slovenski predstavnik v tem razredu Jan Pancar. V drugi je bil 22., skupno pa je to pomenilo 26. mesto na dirki. V SP vodi Renaux s 179 točkami, dve manj ima tokratni zmagovalec Guadagnini. Pancar je 18. s 40 točkami. Naslednja preizkušnja za svetovno prvenstvo bo torej zahtevna dirka v Lommlu konec tedna za veliko nagrado Flandrije-Belgije.

Komentarji: