Tina Šutej po bronasti kolajni priznala, da je bila v šoku

Vrhunska skakalka s palico je na evropskem prvenstvu v Münchnu osvojila tretje mesto in deveto kolajno za slovensko atletiko na mitingih stare celine.
Fotografija: Tina Šutej je postavila slovenski rekord. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Odpri galerijo
Tina Šutej je postavila slovenski rekord. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Tina Šutej je kljub poškodbi na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu v finalu skoka s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 m in osvojila deveto slovensko medaljo na prvenstvih stare celine. Podelitev bo v četrtek ob 19.08 uri.

Presenetljivo je s finskim rekordom zmagala Wilma Murto za svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih, edina je preskočila s 4,80 m. Druga je bila s 4,75 m nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Grkinja Aikaterini Stefanidi. Slednja je bila na prejšnjih dveh EP zlata.

Triintridesetletna Šutejeva je imela veliko smolo na ogrevanju, porezala si je desno odrivno roko in jo imela vso krvavo. S povito roko je kljub vsemu izjemno nastopila, ter se približala svojemu slovenskemu rekordu na prostem 4,76 m, ki ga je dosegla 11. septembra lani v Ljubljani. Absolutni rekord, 4,80 m, je preskočila 5. marca letos v dvorani v francoskem Rouenu.

»Ves čas sem razmišljala o zlati kolajni, sedaj se veselim bronaste. S podplatom šprintarice sem pred tekmo podrsala po dlani in s konico odprla stranski del dlani. Ni lepo videti, morala bom na šivanje. Peklo me je in bolelo, malo sem bila v šoku, a sem se kar dobro osredotočila na nastop,« je povedala Šutejeva.

Tina Šutej je bila navdušena nad formo kljub poškodbi. FOTO: Lukas Barth/Reuters
Tina Šutej je bila navdušena nad formo kljub poškodbi. FOTO: Lukas Barth/Reuters

»Če bi bila rana le nekaj centimetrov bližje sredini dlani, ne bi mogla skakati in bi morala takoj na urgenco. To mi je svetovala tudi tukajšnja zdravniška ekipa, potem ko mi niso mogli speti rane. A sem to zavrnila in rekla, da moram nastopiti. Rano so oskrbeli in nanjo dali obliže. Tudi med tekmo so mi morali dvakrat ali trikrat pomagati,« je zaupala 33-letna Ljubljančanka in pristavila, da je glede na vse okoliščine na koncu zelo zadovoljna z bronastim odličjem.

Slovenija je na EP pred tem osvojila osem kolajn, zadnjo je Robert Renner z bronom prav tako v skoku s palico osvojil na EP julija 2016 v Amsterdamu. Le dve odličji sta bili zlati. Prvi mesti sta osvojili leta 1994 v Helsinkih Britta Bilač v skoku v višino in leta 2002 prav tako v Münchnu Jolanda Čeplak v teku na 800 m.

Srebrni kolajni sta si pritekla Stanko Lorger na 110 m ovire leta 1958 v Stockholmu in leta 1998 v Budimpešti Brigita Bukovec na 100 m ovire.

Tini Šutej je malo zmanjkalo do zmage. FOTO: Lukas Barth/Reuters
Tini Šutej je malo zmanjkalo do zmage. FOTO: Lukas Barth/Reuters

Poleg Rennerja so na tretji stopnički zmagovalnega odra stali še Nataša Urbančič Bezjak v metu kopja leta 1974 v Rimu, Borut Bilač v skoku v daljino leta 1990 v Splitu ter Matic Osovnikar leta 2006 v Göteborgu v teku na 100 m.

Preberite še:

Komentarji: